Pim Pam Pet bij Bokkenbekertoernooi 2013

Door Bas J. van der Net

Pim Braggaar als een vis in het water te midden van strijdende schaakjeugd mocht  zegevierend de bokkenbeker 2013 in ontvangst nemen na een uiterst spannende close finish. De organisatie was in handen gegeven van de ervaren Jan van der Knaap, bijgestaan door Sander Mabrouk.

Zij hadden vier groepen met spelers met wisselende speelsterkte samengesteld, waarbij soms paarden en pionnen aan een kant van het speelveld waren verwijderd om zich terug te trekken in de manege bij de snel vergeten bokken. De spelers stortten zich met verve op de frivole vluggertjes van 5 minuten, en dat leidde tot amusante taferelen met aardige combinaties maar ook betreurde weggevertjes. Bij de bar kon echter alle leed worden weggespoeld en ook verteerd ook door de uiterst smakelijke snertmaaltijd van De Grote Schenker (Bedankt!). Ondanks de handicaps die de sterkere spelers ondervonden door de handicaps van gereduceerd materiaal rosten zij zich tot veler verbazing in 5 of meer wedstrijden naar de kop van alle klassementen. Adeldom verplicht kennelijk zelfs hier. De subkampioenen van de groepen werden Pim Braggaar, Leonore Braggaar, Thijs Roorda en Arres Oudshoorn, een sterk kwartet dat je liefst niet elke avond moet tegenkomen op het schaakbord om wat zelfvertrouwen over te houden.

In een relaxte sfeer vocht dit gezelschap in een eindgroep vol psychologie en tactiek om de eerste plaats. Hoewel ik vooraf niet al mijn geld op eerstgenoemde had durven zetten tegenover al het aanwezige jeugdige elan, finishte Pim met secuur spel fraai met Arres op een gedeelde eerste plaats met 2 punten. Daarna bracht na overleg met de spelers en de wedstrijdleiding een loterij over de kleurverdeling een ware armageddon- partij op het bord tot vreugde en vermaak van de omstanders. Tot slot een barrage van alles of niets dus. Een energieke Pim Braggaar omzeilde hierin met een elegante combinatie na een frisse partij alle pam petten en bokken en haalde kundig de volle buit binnen. Daarmede zette hij na zijn vorige bokscalp in 2009 een welhaast olympische reeks met vreugdevuur om de vier jaar in 2013 voort. Zijn naam zal dan ook als welverdiende winnaar prijken op de bokkenbeker 2013. Van harte gelukgewenst met deze prestatie van formaat. Misschien was het bestiering van boven dat er op deze avond tenslotte zelfs twee bokkenbekers boven tafel kwamen ter viering, waarmee de sores van de externe D-day voor Philidor 1 en 2 op de vorige zaterdag 16 februari 2013 even naar de achtergrond werden verdreven.  Vooral de kleine fijne bokkige beker kon mij stilistisch bijzonder bekoren, maar de winnaar zal het wellicht om het even zijn. Al met al was het tot in de late uurtjes toch weer een gezellige clubavond op maandag 18 februari 2013, waarin het rumoerige praatschaak vrijwel even goed vertegenwoordigd bleek als het echte schaak, hoe belangrijk dit laatste ook moge zijn!

Geef een reactie