Philidor wint uiteindelijk ruim van DSC Delft

Door Michiel Vergeer

In de zesde ronde KNSB stond zaterdag 7 maart de topper DSC 3-Philidor 1 op het programma. De nummer 1 tegen nummer 3 met maar 1 matchpunt voorsprong voor ons. Ook de nummers 2 en 4 speelden tegen elkaar. Een ronde waardoor er tekening in de stand kon komen! DSC heeft een mooi Denksportcentrum precies aan de rand van de historische binnenstad. Ik hoopte als non-playing captain een wandelingetje te maken naar het splinternieuwe station Delft en met eigen ogen te zien hoe het staat met luchtdruk en draaideuren. Maar daar kwam niets van terecht! We misten om één uur nog onze topscorer Maarten. Hij deed ’s morgens een belangrijke test voor zijn studie die nogal uitliep. Vlak voor 2 uur kroop Uw scribent achter het bord met bijna een uur achterstand op de klok. Nadat ik een handvol zetten had gespeeld kwam hij toch nog binnen, maar ik moest de partij spelen. Maarten nam het sportief op.

De eerste partij die beslist werd was die van Stef: remise. Hij had het beste van het spel maar de poging tot verzilvering via pionwinst leidde tot vervlakking. Harry viel in voor wintersporter Arres en bezorgde zijn tegenstander al vroeg een geïsoleerde pion. Behendig manoeuvrerend met zijn paard kwam Harry in het voordeel en won pionnen en de partij. Zelf kwam ik onder grote druk te staan. Mijn tegenstander dacht mijn koningstelling op te blazen met een torenoffer en ondekbaar mat maar had daarbij overzien dat zijn dame gepend was. Pardoes had ik een toren meer en kon mijn tegenstander opgeven. Een plezierige verrassing waardoor we plots twee bordpunten voor stonden! Een steuntje in de rug voor de anderen. Nico en Thijs speelden inhoudsrijke spannende partijen die nog voor de tijdcontrole in remise eindigden (3,5-1,5).

Daarna bleef het nog lang onduidelijk of we konden doordrukken. Herman stond een pion achter in een vierlopereindspel, later twee lopereindspel, Léonore had voordeel maar slaat het door? en Guido was onoverzichtelijk met een paard minder maar wel 3 vrije pionnen meer op damevleugel. DSC moest alles winnen voor de overwinning. Na meer dan tachtig zetten lukte het Herman om remise te houden (4-2). Léonore won de d-pion tegen een b-pion en marcheerde met haar a-pion naar de promotie. Haar tegenstander deed nog een wanhoopsoffer met zijn paard maar op de vooravond van wereldvrouwendag kon hij het 2 tegen 1 dameseindspel niet houden en was onze winst binnen. Guido centraliseerde zijn koning en rukte met zijn pionnen op de damevleugel op. Ondertussen hield hij de pluspion van zijn tegenstander op de koningsvleugel afdoende onder controle. Zo werd het een 6-2 overwinning voor ons in deze belangrijke wedstrijd!

De stemming werd nog opgewekter toen wij bij de Chinees zagen dat concurrent Souburg onderuit was gegaan in Rotterdam Zuid. We hebben onze positie versterkt!

Geef een reactie