Philidor wint opnieuw met 6-2, nu van Goes

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 21 maart, het begin van de lente, spelen we tegen Goes. Na onze geweldig verlopen zesde ronde willen we in de zevende ronde onze koppositie handhaven. De wedstrijd begon wat later en rommelig omdat Goes om één uur maar met twee man aanwezig was. Die waren met het openbaar vervoer gekomen, de autorijders kwamen 10 minuten later. Hun tweede bordspeler offerde op zet twee al een pion die ik ook na een uur spelen nergens meer terugzag. Het zou een gambiet zijn. Tegen diezelfde tijd zag ik Arres met zijn zwarte dame twee pionnen onder schot nemen waarvan hij er een won. De eerste uitslag kwam even later van Thijs. Hij dreigde in de opening een pion achter te blijven maar na dameruil kwam hij remise overeen met zijn vredelievende tegenstander.

Die tussenstand bleef lang staan en het zag er niet op alle borden gunstig voor ons uit rond 4 uur. Nico leek na ruil van lopers en dames met alle pionnen nog op het bord ingesnoerd te worden, Léonore’s pion op b7 stond onder druk, Herman leek na een schijnoffer van het paard op d5 in het nauw te komen, Maarten stond na een zet of twintig gelijk, evenals Stef. Omdat ik de totaalstand onduidelijk vond adviseerde ik Stef nog even door te spelen. Bij Arres werd het erg ingewikkeld met aanval op zijn dame. Zijn tegenaanval op de witte dame leidde via afruil tot een eindspel met ongelijke lopers en een toren met pluspionnen voor hem. Voordeel dus. Stef kon toen remise nemen(1-1). Ondertussen zette Maarten een scherpe koningsaanval op toen zijn tegenstander toch kort rokeerde. Met machtige mokerslagen mepte Maarten zijn tegenstander van het bord met dameverlies of mat. Hij houdt zijn 100 procent score!

De pluspion van Guido bleef intact tot een pionneneindspel op het bord kwam met wel een dubbelpion voor hem. Hij had het nauwkeurig berekend en won met zijn extra tempo’s vlot tegen de tijdcontrole (3-1). Rond die tijd kreeg Nico druk op de opgerukte pion op h6 en neutraliseerde hij het paard op b6. In het uur na de tijdcontrole leek de stelling van Herman eerst nauwelijks te houden maar als een slangenmens wrong hij zich los naar remise. Met een elegant torenoffer tegen een loper maakte Arres zijn gunstig staande eindspel af en haalde hij de winst binnen voor ons! Léonore wist na dameruil af te wikkelen naar een gelijkstaand toreneindspel met remise. Aan bord een won Nico pion h6, gingen de torens van het bord en ontstond een ingewikkeld paardeindspel. Met prachtig rekenwerk over het hele bord transformeerde Nico zijn voordeel telkens verder tot de winst.

Zo wonnen we net als in de vorige ronde met 6-2. We wisten dat we zelf onze koppositie hadden behouden. ’s Avonds ging de vlag verder in top! Alle drie achtervolgers op de ranglijst bleken een of twee punten te hebben laten liggen. We gaan nu de laatste twee ronden met een riante voorsprong van drie punten in!

Geef een reactie