Philidor wint ook in Haarlem

      Geen reacties op Philidor wint ook in Haarlem

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 16 december ging ons vlaggenschip Philidor 1 naar Haarlem voor de wedstrijd tegen Kennemer Combinatie 2. Het is de vijfde ronde KNSB, de middelste ronde. Allebei stonden we, samen met LSG 2, op de tweede plaats met 6 uit 4 . Achter Caissa uit Hoorn dat met 8 uit 4 op weg is naar de eerste klasse. Beide teams hadden al verloren in Hoorn. Kennemer Combinatie was daar in de vorige ronde met liefst 7-1 verpletterd. Ik was benieuwd of zij hierdoor waren gedemotiveerd of juist geïnspireerd. Bij Haarlem en schaken denk ik terug aan Godfried Bomans tegen wie ik ooit gespeeld heb. Terug naar het heden.

schaakbord met partijfragment van Guido Bakker tegen Benjamin Go, wedstrijd Kennemer Combinatie - Philidor op 16 december 2017 te Haarlem.

Uit de partij Guido Bakker – Benjamin Go (commentaar hierna van Guido): In de laatste zet voor de tijdcontrole speelde mijn tegenstander hier 40…Dh1+. We hadden beiden gemist dat zwart hier 40…Txe2+ 41.Dxe2 Dg1+ kan spelen om de toren op te halen. Echter, na dameruil ontstaat een ongelijke loper-eindspel waarvan ik vermoed dat het remise is (ben er niet helemaal zeker van; de computer geeft -1.2): 42.Df1 Dxd4 43.Df6 Dxf6 44.gxf6 en zwart kan op a2 slaan en staat dan 3 (!) pionnen voor, maar de zwarte koning kan geen kant op!
Na 40…Dh1 ging de partij verder met 41.Lf1, en hier zijn er geen schaakjes meer en staat zwart verloren i.v.m. de zwakke koning. Er dreigt al 42.De5 en op 41…Dh2 komt 42.Txd5 en op 41…Txa2 komt 42.Dc3.
Mijn tegenstander speelde 41…f6. Hoe geeft wit vervolgens mat in 3 zetten? Zie onderaan het artikel.

Beide teams waren compleet en brengen een nagenoeg gelijk aantal ELO-punten achter de borden. Het beloofde spannend te worden en dat werd het tot de laatste minuut! De ambiance in het Denksportcentrum Haarlem was die van een massakamp. In de rij naast ons speelden de topmeesterklassers Kennemer Combinatie en En Passant tegen elkaar. De regerend landskampioen tegen de kampioen van 2016, met bekende toppers als Friso Nijboer, Manuel Bosboom en Loek van Wely. In de zaal ernaast was o.a. onze clubgenoot Alicia Warnaar actief.

Door de krappe opstelling waren de middelste borden voor mij minder goed te volgen. Bij mijn eerste rondje na anderhalf uur spelen zag ik nog geen tekening in de strijd. Stef stond een pionnetje voor op d5 maar zijn koning bleef in het centrum terwijl de tegenstander zijn koning keurig had gerokeerd en actieve stukken in stelling had gebracht. Bij Arres zochten beide partijen naar aanknopingspunten. Léonore leek op de koningsvleugel actief te staan tegen een achtergebleven pion op e6, Jan Aart had de meest open stelling. Hij had lang gerokeerd maar zwart had een toren helemaal op h3. Maarten had een pionnenmeerderheid aan de damekant tegen een dreigende meerderheid op de koningsvleugel. Een uurtje later was de stelling bij Maarten volledig in brand gevlogen. Wel soms een pionnetje meer, maar zijn koningsstelling was door g7xf6 kapot. Met Pe5 speelde zijn tegenstander op een spectaculaire wijze op zware matdreigingen. Jan Aart staat onder druk van een sterk geposteerd zwart paard op b4. Arres kan met b7-b5 het sterk ogende witte centrum aantasten en na afruil de b-lijn veroveren. Léonore marcheert met de pion naar f5 maar kan toch geen vuist maken op de koningsvleugel. Bij Thijs lijkt er nog steeds evenwicht.

Even na vieren valt de eerste beslissing. De dreigingen worden Stef te veel. Maarten verliest/offert de kwaliteit maar houdt met een opgerukte pion op a2 tegenkansen. Léonore staat op omvallen op de damevleugel, Arres is een pionnetje voorgekomen. Nico trekt de stand gelijk. Hij heeft de tegenstander goed opgevangen en als hij het overneemt is het snel beslist. We komen weer achter want Léonore kan het niet houden. Bij Maarten spatten de vonken er af met beiden nog seconden op de klok. Matdreigingen en kans op promotie aan de andere kant. Het eindigt met een soort eeuwig schaak. Vrijwel tegelijkertijd wint Guido met een fraai mat in 3. Een heel kostbaar punt! Daarvoor stond hij onder grote druk na een stukoffer van zijn tegenstander (2,5-2,5 bij de tijdcontrole). Nog steeds is het onduidelijk hoe de wedstrijd afloopt. Thijs is een stuk achter geraakt maar probeert met gevaarlijk ogende matdreigingen weg te komen. Arres staat op winst in een toreneindspel tegen een gewiekste tegenstander. Jan Aart heeft zich eerder al onder gevaarlijke druk uitgewerkt en heeft nu een toreneindspel. Zijn 2 losse pionnen en de koning staan verder naar voren dan de verbonden pionnen van zwart helemaal aan de andere kant. Arres brengt zijn pluspion krachtig naar voren en daarmee ons voor het eerst op voorsprong (2,5-3,5). Alles hangt nu af van Jan Aart. Zijn koning komt voldoende naar voren, hij kan de vijandelijke koning afhouden en tegenkansen van de oprukkende pionnen neutraliseren. Met een afwikkeling volgens het boekje dwingt hij de winst af en bezorgt ons de overwinning! Met eeuwig schaakdreigingen heeft Thijs de vijandelijke koning over het hele bord gejaagd maar vergeefs. Hij kan nu opgeven.

We behalen een zwaarbevochten overwinning (3,5-4,5). Het eten bij de Haarlemse Chinees smaakte heerlijk maar werd nog smakelijker toen we de andere uitslagen zagen. Drie van de vier andere wedstrijden waren 4-4 waaronder onverwacht puntverlies voor de nummer een (Caissa-Eenhoorn) en de nummer twee (LSG 2). We staan nu bij het ingaan van de winterstop alleen op de tweede plaats, één punt achter de koploper uit Hoorn. De competitie gaat op 3 februari volgend jaar verder met een thuiswedstrijd.

De huidige nummer 2 in de klasse 2B  verdient een volledige vermelding van de uitslag (red.):

Kennemer Combinatie 2- Philidor Leiden

Kerkvliet , M.J.A. (Max) 2167        – Roorda , T. (Thijs) 2120                            1 – 0
Canoy , M. (Marcel) 2149             – Oudshoorn , A. (Arres) 2116                     0 – 1
Go , B. (Benjamin) 2193               – Bakker , G.J. (Guido) 2181                        0 – 1
Veld in ‘t, D. (Daan) 2192             – Zon van der, S. (Stef) 2162                        1 – 0
Bakker , J. (Jan) 2184                   – Braggaar , L.H.J. (Leonore) 2113              1 – 0
Kouwenhoven , D.A. (Derk) 2033 – Kuijf , N. (Nico) 2198                                 0 – 1
Mesman , E.J.D. (Edwyn) 2137      – Steen van der, J.A. (Jan-Aart) 2117          0 – 1
Bekedam , T. (Tyro) 2078             – Harten van, M. (Maarten) 2098                ½ – ½

Gemiddelde Rating: 2142            – Gemiddelde Rating: 2138                      3½-4½

Antwoord bij diagram: 42.Dxe6+! Lxe6 43.Td8+ Kf7 44.Tf8#.

Geef een reactie