Philidor wint met 5,5-2,5 van Boven IJ

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 19 maart stond voor Philidor 1 de uitwedstrijd tegen Boven IJ op het programma. Deze wedstrijd tussen de beide promovendi hadden we voor het begin van de competitie aangekruist als een wedstrijd waar we matchpunten moesten halen. Na zes ronden stonden wij er aanzienlijk beter voor dan Boven IJ. We begonnen al met een 1-0 voorsprong omdat Guido vooruit gespeeld had en gewonnen. Hij bood een pionoffer aan voor een koningsaanval. Zijn tegenstander weigerde en schoof de stelling dicht. Guido kon met succes aanvallen via de aanknopingspunten.

Net als in de vorige uitwedstrijd speelden we in een middelbare school. Naast het politiebureau, heel veilig. De tegenstander van Stef leek niet op te komen dagen. Boven IJ belde al invallers, maar na een half uur kwam hij alsnog. Bij mijn rondje in de omgeving kwam ik in een feesttent waar honderden Amsterdammers zongen over tulpen uit Amsterdam en over rood en wit wordt kampioen. Dat zullen we zien. Bij mijn eerste rondgang langs de borden zag ik dat Thijs aan bord 1 een pion had moeten offeren tegen hun sterkste man zonder zichtbare compensatie. Stef speelde scherp aanvallend tegen een koning in het midden. Léonore had lang gerokeerd en leek onweerstaanbare druk op de achtergebleven pion e6 te hebben. Bij Nico werd veel dichtgeschoven maar van hem zijn we gewend dat hij later zijn kansen wel vindt of krijgt. Maarten en Arres zochten met zwart de aanval, al schrok ik een beetje dat Maarten een pion kwijt was. Arres en Herman hadden allebei op de damevleugel een pion minder: een a-pion tegen a+b-pion, met daartegenover een centrumpion meer. Ik was nog wel optimistisch.

Na ruim 2 uur spelen ging Thijs ten onder tegen een knap combinerende tegenspeler. De voorsprong was weg en aan andere borden leek het ineens veel moeilijker om er door te komen. Waren we te opgewekt aan het aanvallen? Léonore kreeg een zeer gevaarlijk ogende aanval op haar koning te verduren met Dame inslag op a2 en daarna Da1 schaak. Hermans aanval op de koningsvleugel zag er wel dreigend uit maar hij verloor in het centrum de slag. Mijn pessimisme groeide.

Topscorer Nico bracht ons weer op voorsprong. Hij won een kwaliteit toen hij een ver opgerukte toren met zijn paard kon insluiten. Daarna won hij snel in de aanval (2-1). Het volgende punt kwam van Stef. Hij kwam 2 pionnen voor in een eindspel met toren en ongelijke lopers. Maarten kon met een pion minder afwikkelen naar een ongelijke lopereindspel dat simpel remise was (3,5-1,5). Uit de borden 6, 7 en 8 moesten in het laatste half uur voor de tijdcontrole de matchpunten komen. Herman kon het niet houden, maar Arres duwde zijn tegenstander terug in het toren plus ongelijke lopereindspel. Met pluspion. Zeer spannend was het bij Léonore. De zwarte aanval leek dodelijk maar ging toch te langzaam. Zij pikte een pion mee en won toen de tegenstander pardoes een toren liet instaan en opgaf. Arres speelde zijn opponent in het eindspel vlot weg waarmee de overwinning met 5,5-2,5 nog ruim uitviel.

Geef een reactie