Philidor wint met 5-3 van Apeldoorn

door Michiel Vergeer

In de vierde ronde KNSB spelen we thuis tegen Apeldoorn 2. Dit reserveteam van Meesterklasser Apeldoorn had vorig jaar gewonnen van Philidor 2. Dus namens hen had Philidor 1 iets goed te maken tegen dit sterke gepromoveerde team met 2 spelers met een Elo boven de 2200.  Bij een eerste rondje langs de velden zag ik Guido een zwarte pion als voorpost op d4 plaatsen. Herman had sterk uitziende centrumpionnen maar moest oppassen voor een matdreiging op g2.  Bij Thijs, aan bord 1, staan de pionnenlinies te knokken rond e5 en c5, bij Arres is d5 het centrale veld. Léonore lijkt zich te bevrijden met een tijdelijk pionoffer op b4, al zie ik enige dreiging tegen f7. Stef heeft het loperpaar. Bij Maarten komt de eerste echte tekening in de strijd: hij komt met zijn toren op b7 en wint op slimme manier een pion op c6. Ik kreeg al het visioen van een snelle voorsprong met een oprukkende vrije a-pion maar in het volgende uur lijkt hij iets te verslappen en komt zijn koning in een spervuur van vijandelijke stukken terecht. Jan Aart steekt de lont in het kruitvat, pakt tijdelijk de kwaliteit maar na teruggave daarvan blijft het onduidelijk. Guido slaat met zijn loper op b2. Die mag vanwege een tussenschaak niet worden genomen. Hij dreigt een pion te winnen op a3. De tegenstander offert deze pion dan maar op a4. Guido heeft dan een pionnetje plus maar het is wel een dubbelpion met o.a. ongelijke lopers op het bord. Bij Léonore zie ik op een vol bord twee paarden gevaarlijk rondspringen. Bij Stef lijkt de tegenstander -de speler met de hoogste Elo- met d5 in het centrum evenwicht te creëren met zelfs aanvalskansen op de koningsvleugel. Bij Thijs is op e5 afgeruild maar hij moet zijn rokade uitstellen.

Bij Arres slaat de vlam in de pan als de tegenstander met de dame een pion op b2 pakt. Arres kan en moet nu alles op de koningsaanval zetten. Herman heeft het moeilijk tegen de gecombineerde dreigingen tegen de koning en tegen het centrum en verliest een centrumpion. De uitslag van de wedstrijd is nog onduidelijk als het laatste uur voor de tijdcontrole aanbreekt.

Guido is de eerste die wint. Van opzij gesteund door zijn toren rukt zijn vrije a-pion beslissend op. Thijs komt in de gesloten stelling een pion voor maar kan nog steeds niet rokeren. Stef komt onder de druk uit en kan de dames ruilen. Léonore en Herman hebben het moeilijk en ook Jan Aart lijkt minder te staan in het toreneindspel. Arres slaat op f7 en pareert nauwkeurig de tegendreigingen. Een 2-0 voorsprong bij de tijdcontrole. Thijs heeft het ondertussen gewaagd om de kwaliteit te pakken maar moet nauwkeurig spelen om tegenkansen op te vangen. Jan Aart staat dan een pionnetje achter terwijl de witte koning in het centrum ook nog oprukt. Stef heeft met zijn torens een sterke aanval op de koning die ook na enige afruilen en met een opgerukte h-pion beslissend blijkt (3-0). Het komt er voor ons steeds beter uit te zien! Maarten is inmiddels in een toreneindspel met ongelijke lopers terecht gekomen dat hij keurig wint. Thijs  kan zijn materiaal voordeel eindelijk verzilveren waarmee we met 5-0 voor komen. Een geflatteerde tussenstand maar de winst is binnen! Herman was ondertussen een stuk achter gekomen en kon nu opgeven. Jan Aart vecht in het toreneindspel tot de laatste pion de overkant dreigt te bereiken. Léonore heeft de dame al moeten offeren en kan de dreiging op f7 niet weerstaan. Om kwart voor zes is de eindstand 5-3. Aan alle borden is hard en langdurig geknokt. Geen remises en winst aan de eerste vier borden. We staan met 6 uit 4 mooi in het linker rijtje!

Plaats een reactie (ja, graag!)