Philidor verliest dubbelslag

      Geen reacties op Philidor verliest dubbelslag

Nee, dit gaat niet over de dammers die ook actief waren in het denksportcentrum. Philidor speelde zaterdag 16 februari een opmerkelijke ronde. Met twee teams in de KNSB-competitie is het natuurlijk handig om de indeling zo te maken dat beide teams tegelijkertijd uit en thuis spelen. Hiertoe geeft de competitieleider aan beide teams hetzelfde plaatsingsnummer in de verschillende poules. Aangezien Philidor 1 en 2 beide een team Charlois Europoort in de poule hebben, betekende dat een dubbele confrontatie: Philidor 1 – Charlois Europoort 2 en Philidor 2 – Charlois Europoort 3. Er was nog een opvallende overeenkomst. In beide poules van de 3e klasse KNSB stond Philidor op plek acht en Charlois Europoort op plek negen. Twee belangrijke wedstrijden om de broodnodige punten dus.

Philidor 1 had invaller van der Zon uit het tweede geleend. Een lastig fenomeen (Het inzetten van een speler uit het tweede bedoel ik, niet Van der Zon. Die bewees ons namelijk een goede dienst door te winnen). Immers ook het tweede vecht voor lijfsbehoud en moest door andere afzeggingen met drie invallers aantreden. Daar het eerste team op papier bovenin het klassement hoort te staan, begrijpt u al dat het een aantal keren onverwacht slecht ging in deze competitie. Vandaag ging uw verslaggever er eens goed voor zitten. In volle concentratie in de hoek van de zaal aan bord acht wist ik zowaar een voordeeltje te bereiken. De andere borden gaven een wisselend beeld. Stef van der Zon maakte zoals gezegd een goede invalbeurt door te winnen en Piet Bakker speelde remise. Herman van Halderen raakte een pion kwijt en wist het eindspel niet meer te houden. Thijs Roorda verkreeg een kwaliteit, maar tegen een te hoge prijs. Enkele pionnen achter, koning in het midden en grote activiteit voor de tegenstander. Toen ik rond de tijdcontrole eens informeerde bij de teamleider bleek het tot mijn schrik 1½–4½  voor onze gasten uit Rotjeknor. Thijs verloor zoals verwacht, maar de veelbelovende stelling van Arres Oudshoorn ging ook verloren en dit was ook het resultaat in de partij van Guido Bakker. Alweer een smadelijke nederlaag voor het eerste team dus. Dan maar verder schaken voor de bordpunten. Nico Kuijf won na een lange strijd  en dat gold ook voor mijn partij die duurde tot het uiterste tijdstip van zeven uur. De uitslag 3½ – 4½ (de derde keer dit seizoen) lijkt op een nipt en smadelijk verlies. Gezien het spelverloop was het niet nipt, maar wel smadelijk.

Helaas waren ook de uitslagen in het tweede team niet hoopgevend. Toen ik na de tijdcontrole eens goed rondkeek, hadden de tegenstanders al vier bordpunten en de overige drie nog lopende partijen stonden op z’n zachtst gezegd lang niet allemaal op winst. Ook hier werd nog gestreden tot zeven uur ’s avonds, maar de uitslag was 2 – 6.

De opvallende analogie tussen de beide schaakwedstrijden gold dus ook voor de uitslag, tweemaal verloren. Toen de uitslagen van de andere wedstrijden ’s avonds binnenkwam bleek er nog meer overeenkomst. Philidor staat nu tweemaal onderaan. Als we maar niet tweemaal degaderen…

Geef een reactie