Philidor verliest de Leidse derby

Door Michiel Vergeer

Afgelopen zaterdag stond voor Philidor de wedstrijd tegen LSG 2 op het programma. Het was een uitwedstrijd waarvoor we niet ver hoefden te fietsen. In deze zevende ronde had de competitieleider KNSB gezorgd voor een interessante paring. In het Denksportcentrum speelden alle KNSB-teams uit Groot-Leiden. Naast Philidor namen ook Voorschoten en Oegstgeest het op tegen LSG. Bovenal speelden LSG en En Passant om het kampioenschap van Nederland. De wedstrijd LSG 2- Philidor was de wedstrijd tussen nummer 3 en nummer 2, met voor ons nog een kansje op het kampioenschap in klasse 2 B. In alle vier de wedstrijden stond het kampioenschap in de klasse op het spel. In de loop van de middag liep het ook vol met steeds meer toeschouwers.

LSG 2 bracht tegen ons meer ELO-punten achter het bord, geconcentreerd aan de eerste vier borden. Een geduchte opponent dus. Het werd een wedstrijd waarin aan diverse borden snel op alles of niets werd gespeeld. Aan bord 1 offerde Stef een pion om met een paard op e6 binnen te dringen. Zijn aanval werd snel bekroond met de winst tegen een op papier veel sterkere tegenstander. We begonnen daarmee direct met een voorsprong maar we konden niet achterover leunen. Aan bord 2 sloeg de vlam al in de pan voordat Guido zich had ontwikkeld. Hij pakte een paard op f5 maar kreeg daarmee een geweldige aanval over zich heen die uiteindelijk doorsloeg. Zijn tegenstander boekte daarmee zijn zevende achtereenvolgende overwinning! Jan Aart zocht de hele wedstrijd naar aanval maar kwam er na een aantal afruilen niet doorheen met remise als resultaat. Ook Thijs zocht met scherp spel de aanval. Iets te scherp want hij offerde een pion die vergiftigd leek maar het niet was. Combinatoir probeerde hij zich er uit te wringen maar het lukte niet.

Het zag er zo na ruim twee uur spelen niet goed uit. 2,5-1,5 achterstand en geen voordeel meer aan de nog lopende borden. Léonore leek aanvankelijk duidelijk beter te staan tegen een niet gerokeerde koning en opgesloten torens maar in de loop van de partij vervlakte dit optisch voordeel en werd tot remise besloten. Nico leek mij wat gedrukt te staan maar het ging helemaal mis toen hij de pion op d5 op het verkeerde moment pakte en zijn loper naar h4 speelde. Het kostte hem een stuk en niet veel later de partij. 4-2 achter, ver voor de tijdcontrole. Arres leek lange tijd gelijk te staan, al ging hij met zijn torens misschien ten onrechte wat in de hoek staan. De tegenstander won terrein en kwam met zijn pionnen steeds dreigender naar voren. Onze topscorer verloor in deze pionnenopmars zijn paard en met een stuk minder redde hij het niet. Bij Herman werd langdurig gemanouvreerd maar met de zware stukken en ongelijke lopers kon geen van beiden er doorheen komen. Remise en daarmee een 5,5-2,5 nederlaag tegen een sterke tegenstander, die zich al vroeg aftekende.

Dus ook al vroeg bij de Chinees. Na het eten zagen wij dat ook koploper Hoorn met 5-3 verrassend ten onder was gegaan in Amsterdam! Onze nederlaag moet door hen met hoorngeschal zijn ontvangen. Als we ’s middags hadden gewonnen hadden we bovenaan gestaan! Als. Als.

Geef een reactie