Philidor – PION: 3,5 – 4,5

      Geen reacties op Philidor – PION: 3,5 – 4,5

Door Michiel Vergeer

Philidor heeft zaterdag 11 februari  in de zesde ronde de belangrijke wedstrijd thuis tegen PION uit Groesbeek met 3,5 tegen 4,5 verloren. De kleinst mogelijke nederlaag, maar daarom extra zuur, omdat er duidelijk meer in had gezeten (PION betekent Punten Is Ons Nevendoel, maar dat bleek misleidend!). Winst was er voor kopman en topscorer Nico Kuijf en invaller Stef van der Zon, remises voor Herman van Halderen, Thijs Roorda en Piet Bakker. Guido Bakker, Arres Oudshoorn en Willem van Briemen verloren.

Aan vrijwel alle borden was er vanaf het begin af aan scherpe strijd. Arres Oudshoorn kreeg al vroeg te maken met een paardoffer van zijn tegenstander om zijn koningsstelling uit elkaar te slaan. Analyses moeten nog aantonen of het offer correct was maar zoals Arres het deed kreeg hij te maken met een onstuitbare aanval. Piet Bakker kreeg een remise aanbod van zijn zwaar hoestende tegenstander. Na lang nadenken accepteerde hij het. Stef van der Zon combineerde er lustig op los. Hij offerde een toren voor een loper en een pion en vervolgens wikkelde hij in volle vaart af naar een simpel gewonnen eindspel. Thijs Roorda offerde een pion, maar wist die later terug te winnen met een aanval. Zijn tegenstander slaagde er echter in om af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers, dat potremise was.

Ondertussen waren er duidelijke plussen bij Guido Bakker en Herman van Halderen en taxeerde ik de partijen van Nico en Willem als gelijk of onduidelijk. We bleven hopen op de twee matchpunten. In het laatste uur voor de eerste tijdcontrole verslechterde de stelling van Willem van Briemen helaas zienderogen en ging hij ten onder. Erger nog ging het er aan toe bij Guido Bakker. Hij wist met werkelijk schitterend spel een dame te winnen tegen een toren en een opgerukte pion. Zijn tegenstander slaagde er echter wonderwel in om met zijn stukken goed samenwerkend een aanval op de koning in te zetten, waarbij hij de koning uiteindelijk midden op het bord te grazen wist te nemen. Ineens een 4-2 achterstand.

De pionnen van Nico Kuijf stonden intussen iets beter opgesteld. Na de tijdcontrole won hij vlot met nauwkeurig spel. De stelling bij Herman van Halderen daarentegen vervlakte. Hij zwoegde met een pluspion in een eindspel met zware stukken en ongelijke lopers nog lang voor de winst, echter tevergeefs. Een teleurstellende nederlaag waardoor Philidor met 3 uit 6 op de onderste plaats belandde. Lichtpunt is dat Philidor de resterende wedstrijden speelt tegen de drie net boven ons staande clubs.

Geef een reactie