L.S.C. Philidor

Leidse schaakclub Philidor, sinds 6 januari 1919

Philidor op pad in Almere

Geplaatst op  17 april 2019  in  Philidor 2 , Schaakfragment   door  

Philidor 2 en 3 speelden zaterdag 13 april tegen Almere 2 en 3. Een leuke dubbelwedstrijd om samen heen te reizen en elkaar aan te moedigen. En na afloop samen uit eten natuurlijk. Philidor 3 had helaas wat moeite met het vullen van het achttal. De andere twee teams hadden invallers nodig, zodat Philidor 3 zoals zo vaak de sluitpost werd. Na een noodkreet werden er toch nog voldoende schakers gevonden. De veteranen moesten zelfs van stal worden gehaald. Hun clubliefde is ongekend. Ik heb zelf helaas weinig van hun partijen gezien. Het derde was al snel klaar en toen bleek het 6 – 2 voor de thuisploeg. Voor Philidor 3 was dit de laatste ronde en bleek tot overmaat van ramp dat de een-na-laatste plaats is behaald. Dat betekent degradatie naar de 6e klasse. De materiaalcommissaris rekent volgend jaar alvast op een klok.

Ook bij Philidor 2 heb ik maar een deel van de strijd kunnen volgen. Een oproep na de wedstrijd om een kort verslag van de eigen partij te maken leverde maar weinig respons op. In de evaluatie na afloop vonden de meeste spelers bovendien dat de openingszetten vooral onder de radar moeten blijven. Misschien moeten we dan uit voorzorg ook niet meer naar een Chinees restaurant. Je weet maar nooit of de ober eigenlijk een ambassademedewerker met een geheime missie is.

Over de openingen zal ik heel discreet zijn: Maarten van Veen kreeg het verrassende nieuwtje Wd4-c7! voorgeschoteld, maar beantwoordde dat achter het bord met het nog opzienbarendere Zh7xe3!! waarna remise onvermijdelijk was. Wit zal toch met iets beters moeten komen. (vrij naar Godfried Bomans)

Jan van der Knaap speelde een Sint-Jorisgambiet dat snel leidde tot een halve-hekstelling en de snelle remise waar deze variant om bekend staat.

Frank Zeven speelde in de opening
a) Engels
b) Frans
c) Duits
d) Klassieke Talen
Het goede antwoord zullen we niet verklappen. Na de opening stond het zo (Frank heeft zwart).

De opening in mijn partij mag u gerust weten: mislukt. Het bedenken van al die slechte zetten had me ook nog eens al mijn tijd op de klok gekost. Dat kon dus niet lang meer goed gaan.

Beschaamd droop ik af naar de bar, de meewarige blikken van mijn clubgenoten ontwijkend. Eenmaal in de bar bleken de schakers van Almere te sjoelen. Beide uitslagen tellen mee voor een serieus klassement. Misschien is dat nog een optie voor mij. Na het verlies te hebben verwerkt, waagde ik mij weer in de speelzaal. Bij het bord van Ton Kohlbeck aangekomen, zag ik dat hij met zwart een kwaliteit had buitgemaakt en dat leek te verzilveren in het eindspel. Hieronder ziet u een fragment van de partij.

Ik stond heel lang bij het bord te wachten op een zet van wit, want ik wilde iets hebben voor het verslag. Wit dacht dieper en dieper na … om toen maar op te geven. Dus ook hier heb ik geen zetten, maar ach, het resultaat is natuurlijk het belangrijkste.

Begripvol vroegen mijn teamgenoten niet naar mijn partij, zodat ik mij weer onder de mensenmassa durfde te begeven die zich had geschaard rond de laatste en tevens eerste twee borden. De stand was inmiddels 2–4 en een halfje leek haalbaar in het eindspel van Wessel. Daarentegen had Wadim (wit) het moeilijk. Met een beetje geluk sleepte hij echter de match binnen.

Wessel Braggaar (wit) speelde nog door voor de bordpunten. Hij moest daarvoor water uit een steen persen.

Almere 2 is op papier de zwakste tegenstander en is door deze nederlaag gedegradeerd. De matchpunten kan Philidor 2 wel gebruiken, want wij zijn op papier de een-na-zwakste. We staan nu één plek hoger dan de verwachting volgens de Elo-rating; nog net boven de degradatielijn met twee punten voorsprong op onze achtervolger. In de laatste ronde komt de koploper Rijswijk op bezoek. Niet de meest ideale tegenstander, maar er is zeker hoop dat we ons handhaven.

One comment on “Philidor op pad in Almere

  1. Superverslag Willem!

Geef een reactie

Laatste Uitslagen

Philidor A - LSG A 5,5-2,5
Philidor C - Leithen A 2,5-5,5
Philidor D - Leiderdorp C 3,5-2,5

met dank aan chesstempo.com
Het logo van Philidor, ontworpen voor het 100-jarig bestaan.

Clubavond

De Leidse Schaakclub Philidor speelt iedere maandagavond vanaf 19.45 uur in het Denksportcentrum, Robijnstraat 4 te Leiden. Interesse? Kom op tijd langs, dan speelt u gegarandeerd mee! Natuurlijk kunt u ook eerst contact opnemen, bij voorkeur met de secretaris: J. Heun (tel: 06-20093864). Bekijk ook eens Wat is Philidor?

Schaken voor de jeugd

Wil jij ook graag schaken, maar dan het liefst met leeftijdgenootjes? Bezoek dan de Leidse jeugd schaakclub Op Eigen Wieken.

Abonneer je via E-mail

Vul je emailadres in om emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten (ook wanneer de uitslagen online staan ontvang je een email). Uitschrijven kan bij elke ontvangen email via 'unsubscribe'.

Voeg je bij 15 andere abonnees