Philidor op kop na een gelijkspel tegen Charlois/Europoort

Door Michiel Vergeer

Zaterdag stond voor ons in de 4e ronde van de KNSB de wedstrijd Charlois/Europoort 2 tegen Philidor 1 op het programma. Een pittige tegenstander waarvan we de beide afgelopen seizoenen verloren. We waren vastbesloten om het dit keer beter te doen. Charlois speelt in Rotterdam Zuid. Dat is dichtbij het Plein 1953. Dat jaartal slaat op de Watersnoodramp van nu meer dan 60 jaar geleden. Het herinneringsmonument met de waterhoogten dat daar staat is wat vervaagd in al die jaren.
Terug na mijn omzwerving buiten was mijn eerste impressie na ruim anderhalf uur spelen dat het een spannende wedstrijd was. Nico had na dameruil een lelijke dubbelpion. Guido en Stef onduidelijk maar niet beter, Herman’s zwarte dame stond op a5, gedekt door pion b6, wat benauwd en ook aan de vier lagere borden werd de spanning opgebouwd. Maarten rokeerde lang tegen een korte rokade van zijn opponent en had veel meer tijd en aanknopingspunten voor de aanval. De pionnenstructuur van Frank beviel mij niet met een geblokkeerde loper. Als intermezzo ging ik even kijken bij Charlois 1 tegen Groningen waar aan bord 1 Nederlands kampioen Louk van Wely tegen oud kampioen Tiviakov een vlotte remise speelde.

Zo rond half vier werd bij Nico tot remise besloten met nog torens en ongelijke lopers op het bord. Ondertussen viel Maarten de vijandelijke koning direct aan onder opoffering van een stuk. Met rake klappen won hij imponerend. Het is zijn derde overwinning op rij, een prachtige prestatie. In het laatste uur voor de tijdcontrole kwam er tekening in de strijd aan de overige borden met soms verrassende ontknopingen. Léonore had een pion buitgemaakt maar verloor die ongelukkigerwijs weer in de afwikkeling naar een ongelijke lopereindspel, een remisestand. Op de veertigste zet ging haar tegenstander volledig onverwacht door zijn vlag. Een meevaller. Guido kon nu remise aannemen. Hij was in het middenspel een pion kwijt geraakt maar hij kon de ver opgerukte vrijpion op d6 insnoeren. Dit bracht ons op een 3-1 voorsprong en leek een overwinning bij de tijdcontrole in zicht, gezien de stand op de overige borden. Frank had in het middenspel een pion geofferd om zijn loperbatterij ruim baan te geven voor een scherpe aanval op de vijandelijke koning. Hij offerde daarna ook de kwaliteit. In dit spervuur bleek hij bij analyse achteraf mat in drie te kunnen geven. In de partij zag hij het niet en moest hij de strijd staken. Thijs had een sterke aanval te verduren van zijn sterke tegenstander. Hij verdedigde zo taai mogelijk maar moest bij de afwikkeling een toreneindspel met twee pionnen minder in. Het was niet te houden. Bij deze 3-3 tussenstand waren wij al in hoerastemming want de beide andere borden stonden op winst. Stef had een kwaliteit geofferd voor twee pionnen. In het eindspel marcheerden zijn vrijpionnen naar twee dames, de tegenstander promoveerde maar met één pion. Er bleef een eindspel met dame en drie pionnen tegen dame plus een over dat Stef vlot won. Het eerste matchpunt was binnen! Nu het tweede nog. Herman had zich voor de tijdcontrole al los geworsteld en stond inmiddels twee pionnen voor plus aanval. Hij rukte op met zijn vrijpion om de aanval af te ronden. Zijn tegenstander zette in de laatste minuten van de partij een wanhoopsaanval in met g5-g6. Herman zag de verborgen dreiging hierachter van de dame wel maar niet de verborgen extra aanval van de loper. Pats boem ondekbaar mat. Een grote tegenvaller en 4-4 als verrassende eindstand.

Dit gelijkspel is het eerste gelijkspel in onze klasse 3 G. Wij hebben nu 7 punten uit 4. Medekoploper DD 2 bleek ’s avonds dik onderuit te zijn gegaan in Zeeland. Door dit gelijkspel staan we nu ineens op de eerste plaats. We staan nu voor een lange winterstop met tussendoor het Hoogovens/Tatasteeltoernooi. We kunnen ons dus Herbstmeister noemen. Nog niets beslist maar toch leuk om te vertellen tijdens de feestdagen!

Geef een reactie