Philidor nipt onderuit tegen Overschie

Door Michiel Vergeer

Het nieuwe jaar startte afgelopen zaterdag 4 januari voor de schakers van Philidor met een uitwedstrijd tegen Overschie. Overschie heeft sinds 1 januari een nieuwe locatie met de mooie naam Prachthuis. We verzamelden wat eerder om er op tijd te zijn en te kunnen parkeren. Na een mooie boog op het Kleinpolderplein waren we zo op tijd dat de wedstrijd zelfs vóór een uur kon beginnen.  Na mijn eerste rondjes langs de borden zat er nog weinig tekening in de wedstrijd. Alleen aan bord 2 stonden we flink onder druk en verbruikten we veel meer tijd.  Een spannende en zware wedstrijd was mijn eerste conclusie. Stef kreeg al vroeg een remise aanbod maar sloeg dit na overleg af. De eerste uitslag was aan bord 6 voor Thijs. Er werden stukken en pionnen geruild zonder dat het evenwicht werd verbroken. Remise dus. Aan bord 3 had Stef een aanval op de pionnen op d4 en b2 te verduren maar hij koos onvervaard voor de koningsaanval.  De zwarte koning moest naar voren en kon met een mooie matdreiging door pion g4 worden opgebracht. Guido bleef echter onder grote druk staan en verloor materiaal terwijl zijn tegendreigingen werden gepareerd. Nog voor de tijdcontrole was de stand weer gelijk.

Bij de tijdcontrole ging het wat rommelig want de tweede periode op de klok bleek ondanks de handleiding op de KNSB-site niet te zijn ingesteld. Later bleek aan bord 8 ook nog de 30 seconden per zet niet te zijn toegevoegd.

Léonore stond onder druk op een bord vol stukken en haar opgerukte koningsvleugelpionnen. Door de gaten in haar stelling kwam de koningsaanval met verwoestende kracht (2,5-1,5 achterstand). Direct na de tijdcontrole zag het er voor ons dus somber uit. Hoop was er nog bij Arres. Hij had al vroeg in de partij een mooie aanval met penning op een toren. Bij de afwikkeling bleef hij een pion voor. Op de tijdcontrole won hij een tweede pion met allebei nog een toren en een paard. Hij gaf helaas zijn tegenstander de kans zijn toren te offeren tegen een paard waarna een dodelijk paardvorkje volgde. Gelukkig kon hij ondanks het paard achterstand met zijn pionnen nog remise houden. Herman had in de opening een blokje centrumpionnen op d4 en e4 tegen pionnen op c6 en f6. Meer ruimte dus maar de aanval sloeg niet door. Hij moest het toren- en even later het pionneneindspel nauwkeurig spelen. Er werd remise overeengekomen. De laatste twee partijen stonden op dat moment minder. Alexander stond vanaf het begin onder druk en leek het eindspel met toren en ongelijke lopers te verliezen. Hij wist de loper te offeren tegen een gevaarlijke vrijpion en zelf de drie resterende pionnen te winnen. In een razend spannende afwikkeling leken beiden soms te kunnen winnen maar remise was toch het resultaat.  In de partij van Nico aan bord 1 werd lang niet gerokeerd. Uiteindelijk rokeerde alleen hij. Na zo’n zet of 25 leek hij zoveel druk te hebben op de opgerukte  pionnen op f5, g4 en h5 dat ik optimistisch was. Voor de tijdcontrole werd hij echter getruct en verloor hij twee pionnen. Na de tijdcontrole leek zijn tegenstander in een eindspel met allebei een dame en toren dit voordeel te verzilveren. Met een felle tegenaanval op de koning kwam Nico nog ver maar meer dan eeuwig schaak zat er niet in. Een nederlaag met de kleinst mogelijke cijfers is altijd vervelend.

Geef een reactie