Philidor en Stukkenjagers delen de punten

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 10-10 speelde Philidor in Tilburg in de tweede ronde van de KNSB de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers 2. Een echte vierpuntenwedstrijd. Met twee treinen en een auto waren we keurig op tijd in Tilburg. Een logistieke operatie in het ook op KNSB zaterdagen niet filevrije Nederland. De Stukkenjagers speelt dichtbij het station in De Harmonie. Lang geleden studeerde ik in Tilburg toen De Harmonie nog een bioscoop was waar vooraf en in de pauze live harmonium gespeeld werd. Er werden liefst 6 schaakwedstrijden tegelijk gespeeld. Met de topper tussen De Stukkenjagers 1 en Apeldoorn in de eerste klasse om de promotie naar de meesterklasse. Nadat voorzitter Ceasar Beckx iedereen op zijn plaats had gepraat gingen we onder leiding van arbiter André Osinga van start. Inderdaad, ook wedstrijdleider in onze eerste ronde. We speelden zonder Herman van Halderen. Herman, beterschap. Willem van Briemen viel voor hem in. Ook bij de tegenpartij was er een sterke invaller. Na de eerste anderhalf uur zag ik nog geen duidelijke tekening in de spannende strijd. Opvallend was dat aan twee borden h7-h5 al na een paar zetten gespeeld werd. Beide partijen gingen uiteindelijk verloren! Samen met supporter Peter Bon maakte ik een korte memories toer door de schônste stad van het laand. Waar ik vroeger op kamers zat was de boel nu dichtgetimmerd. Als muren konden spreken…

Bij Guido dacht ik dat hij na dameruil met zijn toren een b-pion ging winnen. Hij koos voor een opmars met zijn d-pion met een scherp gepointeerde afruil. Iets moet hij onderschat hebben want zijn tegenstander worstelde zich er handig onderuit en Guido moest berusten in remise door eeuwig schaak. Ondertussen ging het mis bij Thijs. Hij verloor inderdaad zijn pion op h5 en in het eindspel verloor hij snel toen zijn laatste kans, een penning van de toren, mislukte doordat de vrije h-pion doorliep. Een kleine achterstand en zware strijd aan de overige borden. Léonore verloor haar a en b-pion tegen een dubbele d-pion. Ze moest tactisch aan de bak. Nico leek de druk op zijn tegenstander langzaam op te voeren, Stef misschien iets beter, Maarten in de aanval op de koningsvleugel tegen een sterke druk van zijn tegenstander in het centrum en op de damevleugel, Willem kreeg druk omdat zijn tegenstander een paard op b1 en een toren op a1 ingesnoerd zag. Arres leek een lastige aanval over zich heen te krijgen maar ving die in het laatste uur voor de tijdcontrole steeds beter op. Hij won onder andere de pion op h5.

In het laatste uur kwam Stef er ondanks een pluspion niet door en moest berusten in remise. Nico sloeg met zijn pion niet op c6 maar e6 en miste een levensgevaarlijke tegenkans voor zijn jubilerende tegenstander. Gelukkig miste deze jubilaris in zijn honderdste partij voor zijn club deze kans. Daarna voerde Nico behendig en nauwkeurig de winnende aanval. Bij Maarten ontplofte de stelling. Hij dreigde ondekbaar mat maar zijn tegenstander was hem helaas een zet voor. Dus weer een achterstand (3-2) voor ons en de eerste nederlaag voor Maarten in meer dan anderhalf jaar. Gelukkig voerde Willem op prachtige wijze de aanval op de koning en trok de stand bij de tijdcontrole weer gelijk. Arres kwam steeds beter te staan met twee pionnen voor en verzilverde dat bekwaam waardoor we voor het eerst de leiding namen. Léonore kwam in een eindspel met beiden loperpaar en paard terecht. Ze kon de dubbelpion omzetten in verbonden vrijpionnen. Zij haalde in wankele stelling de tijdcontrole. Met scherpe manoeuvres leek zij misschien nog te ontsnappen maar haar koning stond uiteindelijk te ver weg om het onheil af te wenden. Een 4-4 gelijkspel na spannende strijd. Een gewonnen of een verloren matchpunt, de tijd zal het leren.

Geef een reactie