Philidor debuteert met verlies

      Geen reacties op Philidor debuteert met verlies

Het eerste team van Philidor is bij de terugkeer in de 2e klasse KNSB tegen een verlies aangelopen. Tegen Spijkenisse werd verloren met 5½ ̶ 2½. Na afloop probeerde teamleider Michiel Vergeer nog de terneergeslagen spelers te troosten door een wijds vergezicht op toekomstige matchpunten te verkondigen. De spelers raakten echter niet begeesterd door dit panorama en weten hun verlies aan het ontbreken van de grote leider tijdens de match. Iets wat overigens niet aan Michiel maar aan de wispelturigheid van de competitieplanning te danken is. Bovendien had Michiel uitstekende vervanging geregeld. Herman van Halderen wees namelijk als een plaatsvervangend teamleider de juiste weg door zijn partij te winnen. Als grote inspiratiebron deze middag was Ab Smit aanwezig, maar ook zijn illustere verschijning mocht niet baten.

Door files bij de afslag Leiden op de A4 was onze tegenstander om 13.00 uur nog niet compleet. Dat betekende helaas geen voordeel voor ons, want in de 2e klasse wordt met een externe wedstrijdleider gespeeld en deze stond in dezelfde file. Na 20 minuten kon de match alsnog beginnen. De eerste tekenen waren al niet gunstig. “We gaan eraf,” zei een voornaam clublid al na een rondje langs de borden. Helemaal kansloos was dat niet, maar Spijkenisse bleek toch een maatje te groot. Aan bord 1 moest Stef van der Zon het opnemen tegen Elofavoriet (±2400) Rick Lahaye. De wisseling in de opstelling had een klein succesje tot gevolg, want Lahaye had niet op deze tegenstander voorbereid. Daarom koos hij voor een voorzichtig systeem tegen het Konings-Indisch. Lang geen slecht begin van de strijd, maar met zo’n tegenstander is iedere verslapping fataal. Door het Fischertempo van 30 seconden per zet is de tijdnood vak permanent van aard en kwam er in die fase van de partij helaas een fout. Iets dergelijks gold ook voor Guido Bakker aan bord 2. Met een stukoffer werden vier pionnen buitgemaakt en was de winst een technische klus. Door een fout ging er een pion verloren en bleek het stuk sterker dan de overige pionnen. Aan bord 3 hield Nico Kuijf een regelmatige remise. Thijs Roorda kwam met een mindere stelling uit de opening en kon dat niet meer redden. Ook Leonore Braggaar en Arres Oudshoorn konden het niet bolwerken. Onnodig, vonden zij. Dat onderstreept in ieder geval de gedrevenheid hiervan te leren en er beter uit te komen.
Lichtpuntjes voor Philidor waren de stukwinst van Herman van Halderen en de partij van Maarten van Harten. In een eerste instantie verloren stelling rechtte hij zijn rug en bereikte zelfs een winststelling die gemakkelijk verzilverd werd. Daarmee kwam de einstand op 5½ ̶ 2½. We hadden ons een beter debuut voorgesteld, maar deze uitslag overtrof de 7 – 1 nederlaag die Philidor drie jaar geleden leed toen het ook in de eerste ronde tegen Spijkenisse hardhandig kennismaakte met het niveau in de 2e klasse. Dat verblijf was van korte duur. Duidelijk is dat Philidor zijn kansen zal moeten waarnemen om het dit keer langer uit te houden.

Geef een reactie