Philidor begint goed met 5-3 winst tegen Santpoort

Door Michiel Vergeer

Nu de meteorologische zomer voorbij is zijn we zaterdag 16 september het nieuwe KNSB seizoen begonnen.Thuis met de wedstrijd Philidor – Santpoort. Vorig seizoen speelden we in de tweede klasse C tegen elkaar, dit jaar zijn beide teams ingedeeld en daarmee “gepromoveerd” naar 2 B. Het Elogemiddelde van beide teams is vrijwel gelijk, dus er was net als vorige jaren een spannende strijd te verwachten. De afgelopen twee seizoenen begonnen we de competitie met een nederlaag om later naar het linker rijtje te klimmen. Dit keer wilden we ongeslagen beginnen.

Guido speelt tegen een heuse GM: Harmen Jonkman.

Guido speelt tegen een heuse GM: Harmen Jonkman.

Na de openingsschermutselingen kwam er na anderhalf uur een eerste tekening in de strijd bij Maarten. Hij won een pionnetje maar het was een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn. Guido leek tegen grootmeester Jonkman licht onder druk te staan van diens loperpaar. Op de andere borden zag ik nog geen tekening in de strijd. Een half uurtje later zag ik Léonore combinatoir de druk op de open c-lijn proberen op te lossen. Guido moet na een lastig paard op a7 het loperpaar opgeven. Stef drukt tegen pion d5 maar moet die wel op het geschikte moment nemen. Thijs moet oppassen voor dame plus loper op de lange diagonaal, gericht op de koning. Nico rukt op de damevleugel op met zijn pion, zijn tegenstander zou kunnen opmarcheren op de koningsvleugel. Bij Arres concentreert de strijd zich rond e5. Op een vol bord met veel in elkaar geschoven pionnen oogt de situatie bij Jan-Aart complex.

In de meest open stelling, die van Maarten, wordt afgewikkeld naar een toreneindspel met nog steeds een hele kromme dubbelpion plus. Léonore wint tegen een veel sneller spelende tegenstander een pion maar dreigt daarna een stuk te verliezen. Stef wint pion d5 met schaak, zijn tegenstander wil een alles of niets aanval op de koning van Stef. Arres verliest een kwaliteit. Guido weet in het duel der nauwkeurigen de lopers van wit te ruilen en komt met toren en loper tegen toren en paard in een ogenschijnlijk remiseachtig eindspel terecht. Ook bij Nico en Jan-Aart lijkt de zaak in evenwicht. Bij Jan-Aart is nu de eerste pion geruild, met strijd om veld c5. Bij Thijs is het heel spannend. Hij neemt een e-pion niet, maar probeert met d6-d5 de witte dreigingen te pareren. De einduitslag is om 16 uur nog onvoorspelbaar.

Dan vallen de eerste beslissingen. Maarten weet met c4-c5 een gewonnen pionneneindspel óf een gewonnen toreneindspel af te dwingen (1-0). Léonore geeft een pion terug en neemt zelfs het initiatief over. Op zet 40 krijgt ze een remiseaanbod, slaat het af en wint direct daarna een stuk en daarmee de partij. In het laatste halfuur voor de tijdcontrole is het spannend aan alle borden. Arres wint weliswaar de kwaliteit terug maar dreigt toch te verliezen. Met een wanhoopsoffer van de loper op e6 mikt hij op eeuwig schaak. Thijs verliest een stuk maar vecht over het hele bord door. Op zet 40 wint hij zijn stuk terug maar heeft te kampen met een ogenschijnlijk nauwelijks te stuiten pionnenopmars in het centrum. Nico komt een pion voor maar zijn tegenstander heeft gevaarlijke tegenkansen. Zet 40 is ook cruciaal bij Guido. In gelijke stand laat hij zich een pionnetje afsnoepen. Jan Aart heeft last van de geopende b-lijn.

Na de tijdcontrole verzilvert Stef zijn voordeel door steeds meer pionnen te winnen zonder de dekking van zijn koning te verwaarlozen. Na de wanhoopsaanval g7-g5 van zwart maakt hij het uit (3-0). De tegenstander van Arres neemt het loperoffer aan. Dan geeft Arres veel schaakjes, wint het stuk terug en accepteert met pluspion in een open stelling de remise. Bij Nico is de vlam volledig in de pan geslagen. Zijn dame lijkt ingesloten. Hij slaat met het paard de pion op g7. Zijn tegenstander offert de dame voor toren en paard met gevaarlijk ogende aanval op koning én dame. Nico weet er via Tf1-f3-g3 winnend tussen uit te komen. 4,5- 0,5 staan we voor! De winst is binnen. Guido kan zijn ene onnauwkeurige zet net niet ongedaan maken. Zijn pion komt nog wel tot a2 maar dat is een zet te weinig tegen de grootmeester. Jan Aart heeft intussen een belangrijke pion verloren op d6. In een paardeindspel is zijn vrije b-pion minder gevaarlijk dan de vrije a-en d-pion van de tegenstander. Zijn koning staat te ver weg. Bij Thijs blijft het een dolle boel. In een vrijwel verloren stand weet hij met een torenoffer een stuk te winnen. Hij heeft ineens winstkansen. Hij offert zijn toren om een opgerukte d-pion tegen te houden maar laat een b-pion oprukken die zijn loper bindt en verliest dan zijn laatste pion. Remise. Eindstand 5-3. Zelfde uitslag als begin dit jaar in Santpoort. Een goed begin.

Geef een reactie