Philidor 6 boekt overwinning op ASC 3

      Geen reacties op Philidor 6 boekt overwinning op ASC 3

Door Ruud Lippens

Dinsdag 17 december speelde Philidor 6 de eerste uitwedstrijd van het seizoen, tegen ASC 3 uit Alphen aan den Rijn. Zoals gewoonlijk verzamelden we bij het denksportcentrum om 19.00 uur. We hadden twee invallers, Peter Bon en Dick van Ettinger.

Wij verwachtten een zware wedstrijd, want we hadden gezien dat de Alphenaren op papier sterker waren dan wij. Ruimschoots op tijd aangekomen, namen wij wat te drinken, kletsten wat, tot de wedstrijd begon.

Het ging allemaal goed! Peter Bon won een stuk, wat hij later weer teruggaf, terwijl hij toch een winststelling bleef behouden. Dick van Ettinger speelde een prachtige partij die begon met de Chigorin verdediging. Dick had zwart en werd op de damevleugel wat in het nauw gedreven, terwijl hij probeerde op de koningsvleugel kansen te krijgen. De stelling werd erg scherp, met een dicht centrum, echter ook op de flanken kwam aan beide zijden de zaak tot stilstand. Zij durfden niet verder te spelen en vroegen aan mij om remise, maar volgens de reglementen mocht ik de stelling niet zelf beoordelen. Ik stemde toe.

Van Hans had ik de indruk dat hij zichzelf een beetje een pechvogel vond, hij kwam terecht in situaties waar hij niet goed mee uit de voeten kon. Charles Gebhardt kwam vanuit de Engelse opening terecht in een zeer tactische partij, wat mede werd veroorzaakt doordat Charles met zwart had gerokeerd, terwijl de witte koning in het midden bleef. In de verwikkelingen die voorts ontstonden als gevolg van een witte geïsoleerde centrumpion, won Zwart het paard en daarna snel de partij.

Ikzelf had een makkie. Met wit kreeg ik het Boedapester-gambiet tegen mij, dat ik in een ver verleden wel eens bekeken had. Ik speelde voorzichtig, echter mijn tegenstander zag een loper-zet over het hoofd, waardoor hij in de opening een stuk verloor. Ik heb rustig verder gespeeld en na verloop van tijd gaf mijn tegenstander op.

Daniël stond in het begin van de partij niet zo goed, maar toen de dames van het bord waren kreeg hij mooie kansen met zijn torens, en met goed spel wist ook hij de partij tot winst te brengen.

In een opperbeste stemming gingen wij terug naar het Denksportcentrum waar wij tot zeer diep in de nacht konden nakaarten. Tot nu toe gaat het goed met Philidor 6.

Gelijktijdig met bovenstaande wedstrijd werd in Leiderdorp door Philidor 4 gespeeld tegen jeugdteam Leiderdorp 2. Zie hiervoor Goede wedstrijd levert Leiderdorp 2 net geen punt op.

Geef een reactie