Philidor 5 sleept overwinning binnen

Geschreven door een objectieve waarnemer

Op 6 oktober heeft Philidor 5 zijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen met moeite gewonnen van Toren Valkenburg 1.

In deze wedstrijd gaf teamleider Van der Kloet het voorbeeld. “Mijn tegenstander speelde het Hollands met een houding alsof de opgespeelde f-pion in het geheel geen risico’s voor zijn koningsstelling met zich meebracht. Terwijl ik geruisloos mijn aanval kon versterken deed hij stelselmatig zetten die zijn koningsstelling verzwakten en waar hij zich helemaal mee vast speelde. Op een gegeven moment kon ik een loperoffer brengen, dat hij niet mocht accepteren. Dat deed hij toch met spoedig mat tot gevolg”.

Daarna kreeg Bon een remiseaanbod in een stelling die eerder gunstig was voor zijn tegenstander dan voor hem: 1½-½. Van den Berg kon aan bord 1 een lastige stelling weer gelijktrekken, waarna zijn tegenstander remise accepteerde: 2-1.

Voorzitter Van der Net was sterk bezig en wist een gewonnen stelling van toren met pionnen tegen toren met pluspionnen te creëren, waarna zijn tegenstander opgaf: 3-1. Pot probeerde het met ver opgerukte vrijpionnen tegen een toren, maar in deze stelling kon hij het overwicht van zijn tegenstander niet afdoende bestrijden, zodat hij moest opgeven: 3-2. Warmenhoven bereikte een eindspel met lopers van gelijke kleur, dat remise werd: 3½-2½.

Eén punt voorsprong met nog twee partijen te gaan die allebei gewonnen leken te staan: wat kon er nog misgaan? Dat was de vraag die de temleider zich stelde. Maar toen begon het geknoei en veranderden de beide stellingen in verloren stellingen. Toen Gebhardt zich leek te kunnen herstellen, gaf hij echter een toren weg en was het verlies een feit: 3½-3½. En met een verloren stelling van In ’t Veld was het vooruitzicht somber. Totdat zijn tegenstander ook besloot een toren weg tegeven, en de overwinning alsnog naar Philidor ging: 4½-3½.

Geef een reactie