Philidor 5, echt een TEAM

      Geen reacties op Philidor 5, echt een TEAM

Door Jetze Heun

Een heel nuttige overwinning op maandag 12 december op Sassenheim (4,5-3,5). Een beetje geluk misschien, maar ook pech. Harde strijd. Twee late invallers, waarvan Erick Moeri op het allerlaatste moment. Wat een trouw team! Invallers Peter Bon en Erick verwisselden daarna nog even van bord/kleur. Dat besluit leverde 2 punten op. Wat een slim team! Deze keer leverden de laagste 5 borden 4,5 punt op, dat in tegenstelling tot een vorige overwinning toen de topborden de punten leverden. Wat een veerkrachtig team! Voor mij was wederom de les dat actief spel noodzakelijk is, we verloren de partijen niet omdat we niet actief speelden, maar we wonnen de partijen wel ook omdat we actief speelden.

Op weg naar de zinderende ontknoping:
Bord 7, Jetze Heun met zwart. Zw kreeg de kans precies die openingsvariant te spelen die hij de gehele zondag bekeken had! Geholpen door een ietwat onzeker optreden van W, won Zw regelmatig, hoewel oom Fritz op dinsdag aan W toch wat haarscheurtjes liet zien. 1-0
Bord 6, Piet Warmenhoven met wit. Geef W W dan komt er op een gegeven moment f4. Ik zag de witte pionnen op c4, d4, e5, f4 en g4 staan, en na een mooie strijd met penningen en andersoortige dreigingen bezweek Zw onder de druk. 2-0
Bord 8, Henk Postma met zwart. Ook Zw had een goed gevoel over zijn voorbereiding (die houden we geheim vanwege de concurrentie die meeleest), hij kende de eerste 15 zetten van een partij van Nunn. Dat leverde een solide remise op. 2½ – ½.
Bord 4, Peter Bon met wit. W had zoals hij zei de godin Caïssa op schoot. Ik heb de notatie voor me, maar kan geen verklaring vinden waarom W een paard gaf voor 2 pionnen. Maar toen, toen ging good-old W eens écht schaken, Caïssa maakte Zw onzeker en hielp W aan een gedekte vrijpion op de d-lijn, die met behulp van zijn buurmannen ter rechterzijde vrolijk opstoomde. Tussenstand 3½-½.
Wat een luxe.
Bord 2, Rene van der Berg met wit. W staat goed, Zw actief op de koningsvleugel, W pareert goed, heeft meer tijd, die slinkt helaas langzaam maar zeker weg, want de Zw stukken staan beter, W moet keepen en raakt nog een pion achter. Dat kwam niet meer goed. 3½-1½.
Bord 3 en Bord 1, Roel in ’t Veld en de Ruyter, beiden met zwart. Uw scribent benoemt deze partijen gezamenlijk omdat hij denkt dat zowel zijn aantekeningen als zijn visuele herinneringen de twee partijen door elkaar halen. Ze leken wel op elkaar (eindspel met elke 2T+L of P en Zw pion(nen) achter, en ze eindigden beide in winst voor W). In één van de partijen moest Zw met actief spel, torens verdubbeld op een (half-?) open f-lijn en witte K gevangen op h-lijn, proberen te verhinderen dat W de vrijpionnen op b2 en op d5 kon gaan opspelen. Dat lukte blijkbaar uiteindelijk niet voldoende. Ik denk dat dat bord 3 was, maar zou ook bord 1 kunnen zijn. De bord 1 speler vertelde na afloop dat hij stom genoeg rondom de opening 2 pionnen achter kwam te staan. Met actief spel kwam hij uiteindelijk met enig geluk zelfs een T voor te staan ………….. helaas, de klok. W zo diep in gedachten (die mooie gedachten zijn een hoger schaak doel dan die aardse tijd, daar was iedereen het aan de bar na afloop over eens), anyhow, W vergat dat stomme ding en toen verloor hij alsnog. Die moderne klokken die tikken ook niet meer, weg ermee. Toen was het ineens 3½-3½.
Apotheose aan Bord 5, Erick Moeri met Zw. Naarmate de partij vorderde stond Zw optisch duidelijk beter met koningsaanval. Zw drukte echter niet door, zijn D kwam beetje in het nauw op h4 terwijl zijn K niet onkwetsbaar stond. Zw herstelde zich goed maar het leverde W een vrijpion e5 met witte T op 7e. W bood remise aan, maar Zw weigerde zonder aarzeling. Zw attendeerde W ook enkele keren minzaam op het feit dat hij de klok vergat. Je hebt heren en Heren. Beide spelers langs de afgrond. Groot publiek zag misschien toch meer kansen voor W dan Zw. De vrijpion kwam wel op e6. Toch ging W keepen (noodgedwongen?) i.p.v. dreigen, gaf zijn vrijpion (nu op e7) om een andere te creëren, onder de indruk van het actieve zwarte spel. Toen Zw met T op f3 kwam en de g4 pion op f2 belandde en Zw met K naar g4 kon opstomen, was mat alleen uit te stellen met groot materiaalverlies. 4½ – 3½ !!!!!!!!

Geef een reactie