Philidor 5 boekt lelijke overwinning en doet zichzelf tekort

Uitslag 8 maart: Charlois Europoort 2 – Philidor 1   6-2

Door Victor van der Kloet

Donderdag 6 maart moest Philidor 5 op bezoek bij het de laatste jaren tot angstgegner uitgegroeide Voorschoten 4, dat dit seizoen nog alles verloren heeft, maar toch.

Het werd geen gemakkelijke avond, waarop het 5de onder zijn niveau presteerde. Van den Berg kreeg drie pionnen voor een stuk, maar het zag er tricky uit. Iets later kreeg zijn tegenstander door een paardvork de toren voor drie pionnen. Toen was het kansloos en tegenspartelen hielp niet meer. 1-0 voor Voorschoten 4. Snel maakte Van der Kloet het weer gelijk, maar vraag niet hoe. Hij wist zich geen raad met de Bird-opening van zijn tegenstander en kwam ernstig onder druk te staan. Maar zijn tegenstander speelde laf. Durfde niks. En deed niks. Na meerdere malen weigeren om winnend toe te slaan, kreeg zwart zijn stelling verdedigend op orde. Toen gaf wit een pion weg. Hij dacht deze terug te winnen door met de loper op c7 zwarts dame en een pion aan te vallen, maar zag de ‘verre’ toren op h7 niet staan, verloor de loper en gaf meteen op.

Warmenhoven had een mooie plus-remise op het bord staan, maar wilde iets te graag aan de oproep voldoen om terwille van de bordpunten alles op de winst te zetten. Hij verloor een toren door een combinatie met schaak en daarmee de partij. 2-1 achter. Van den Bosch kwam slecht uit de opening met de koning en twee stukken op een slechte positie, maar wist daarna toch zijn tegenstander vrij gemakkelijk te verslaan en bracht de stand weer snel op gelijke hoogte.

Van den Wijngaard en Pot kwamen ook moeilijk uit de opening maar hadden toen duidelijke winststellingen op het bord staan. Van den Wijngaard handelde het met een dame en enkele pluspionnen bekwaam af. Had iets eerder dameruil kunnen afdwingen, maar toen dit uiteindelijk lukte was het ook gedaan. 2-3 voor ons en goede kansen op 2-4. Daar leek Pot ook alles aan te doen, maar iets begon te haperen. Misschien te veel teamgenoten die toekijken? Vergat constant te noteren en het overwicht vlakte na stukkenruil af tot een toren en een pluspion, maar ook overwicht op de koningsvleugel. Maar het lukte hem niet om te profiteren. Toen ik het als teamleider niet meer aan kon zien en in hoge nood naar het toilet ging, was ik in de veronderstelling bij terugkomst het vierde punt te kunnen noteren. Tot grote verbazing moch ik echter vernemen, dat er remise was gegeven. Er zouden geen winstkansen zijn en het was niet fair om op de tijdnood van tegenstander (die ook hoog was) te spelen. Tsja, dan moet je ook maar als teamleider ook maar niet op het moment suprême naar de wc gaan!

Al bij al een niet goed voelende, maar toch een krappe overwinning, waardoor het 5de in de race blijft voor het kampioenschap in klasse 3A.

Geef een reactie