Philidor 3 wint in Den Haag (5,5-2,5)

      Geen reacties op Philidor 3 wint in Den Haag (5,5-2,5)

Op Black Friday hield de competitieleider-KNSB rekening met het niet doorgaan van deze ronde door een lockdown op zaterdag 17 uur. Op de persconferentie schoof de avond-lockdown een dag op om o.a. de schaakcompetitie mogelijk te maken. De competitieleider meldde dat de competitieronde wel doorging maar dat de teams mochten beslissen of zij wilden spelen. De teamleider belde rond en kreeg uiteraard uiteenlopende reacties. Teamleider Jan van Amsterdam kreeg zeven mensen achter het bord in Den Haag voor de wedstrijd van Philidor 3 tegen Schaakhuis 2.

Op deze regenachtige zaterdag gingen de meesten van ons met de trein naar Hollands Spoor en daarna te voet op zoek naar het knusse schaaklokaal in hartje Den Haag. Mijn groepje raakte even de weg kwijt en belandde in een straat met veel dames achter de ramen. Wij namen het Damegambiet niet aan en vonden bijtijds het speellokaal. We begonnen dus met een 1-0 achterstand maar teamleider Jan maakte binnen de kortste keren de achterstand ongedaan door zijn tegenstander mat te zetten.

Kopman Jan van der Knaap speelde op koningsaanval en wist met een torenoffer op f6 een mooi ondekbaar mat af te dwingen. Zelf speelde ik tegen een oud-collega. Ik kon niet verhinderen dat via de open d-lijn alle zware stukken werden geruild. In het eindspel van twee lopers tegen loper en paard zocht ik een tijd naar een voordeel maar de remisemarge was heel groot en na een rondje langs de borden bood ik remise aan (1,5-2,5). Ik zag Jetze al met twee lichte stukken tegen een toren voordelig staan en ook Job had een flinke aanval rond zijn opgerukte zwarte centrumpion. Job wist materiaal te winnen en een tegenaanval af te slaan (1,5-3,5). Daarna zagen we Jetze met groot voordeel de koning van de tegenstander over het hele bord jagen. Even waren de toeschouwers bang voor een pat maar het werd winst voor de op het allerlaatste moment opgeroepen invaller.  Daarmee was de winst binnen.

Maarten had te maken met de tegenstander met de hoogste Elo. Die maakte dat waar. Hij wist na een paardzet van Maarten mat af te dwingen. De ook op het laatste moment opgeroepen Tjeerd was in een toreneindspel terecht gekomen met veel vastgelopen pionnen. Het leek remise als de torens op het bord bleven maar de tegenstandster liet torenruil toe. Pionneneindspelen zijn niet zo vaak remise als toreneindspelen. Tjeerd haalde soepel de winst binnen. Dit gebeurde nog voor 5 uur, dus nog voor de aanvankelijk verwachte lockdowntijd.

Zo behaalde Philidor 3 een nuttige 5,5-2,5 winst. Nu maar afwachten hoe de competitie verder gaat. In deze klasse werden in deze ronde 2 van de 4 wedstrijden niet gespeeld. Die worden later ingehaald.

Plaats een reactie (ja, graag!)