Philidor 3 promoveert na krankzinnig verlopen seizoen

Door Jan van der Knaap

Op donderdag 2 april kreeg het competitieverloop van de eerste klasse van de LeisB een bizarre ontknoping. Dat betrof niet zo zeer de vraag wie er kampioen zou worden; dat was een ronde voor het einde al bekend. ASC 2 regeerde soeverein in deze klasse en zegevierde uiteindelijk met 5 matchpunten voorsprong. Veel spannender was de vraag wie er zouden degraderen (de nummers 7 en 8), en wie achter ASC 2 als tweede ook zou promoveren. Iedereen bleek van iedereen te kunnen verliezen in deze klasse. Zelfs de kampioen verloor haar enige wedstrijd tegen één van de degradanten.

Drie van de vier wedstrijden vonden op dezelfde avond plaats, en ze waren alle drie belangrijk. De vierde wedstrijd, ASC2 – LSG 6 was al twee dagen eerder gespeeld en geëindigd in 4,5-3,5. Hierdoor was LSG 6 uitgeschakeld voor promotie.
Oegstgeest 3 stond tweede en moest het opnemen tegen Reynaerde 1. Winst voor Oegstgeest zou promotie voor hun betekenen. Reynaerde moest winnen om niet te degraderen. Philidor 3 speelde tegen Inter Nos 1. Als Oegstgeest zou winnen, dan was deze wedstrijd niet meer van belang. Zou Reynaerde winnen, dan zou de winnaar van Inter Nos 1 – Philidor 3 promoveren, en de verliezer hoogst waarschijnlijk degraderen. Philidor 3 zou dan zeker degraderen, Inter Nos 1 zou afhankelijk zijn van de derde wedstrijd op die avond: Zwarte Pion 2 – Utile Dulce 1. De verliezer van deze wedstrijd degradeerde zeker. Voor de Zwarte Pion 2 zou een overwinning genoeg zijn voor handhaving. Als Utile Dulce zou winnen, zou lijfsbehoud afhangen van de wedstrijd Inter Nos 1- Philidor 3. Volgt u het nog?
Hieronder ziet u de stand bij het ingaan van de donderdagavond. (waarbij ASC 2 – LSG 6 al gespeeld is)

ASC2 12 35
Oegstgeest 3 7 24,5
LSG 6 6 29,5
Inter Nos 1 6 22,5
Philidor 3 5 24,5
Reynaerde 1 5 22
Zwarte Pion 2 5 21
Utile Dulce 1 4 21

We begonnen de wedstrijd met een 1-0 voorsprong. Michiel Vergeer had vooruit gespeeld en gewonnen. Opvallend genoeg bleek bij aankomst dat hun sterkste speler, Jeremy van Haastert, die avond niet meespeelde. Het zal wel een last minute afzegging geweest zijn, want ik neem aan dat hij anders wel vooruit gespeeld zou hebben tegen Michiel. Nu moest ik het aan bord 1 opnemen tegen Tim van Breda, in plaats van tegen Jeremy.

Halverwege de avond was ik niet gerust op een goede afloop. Richard Koes, op bord 3, stond een pion voor en had een zeer goede stelling. Dus hij zou wel gaan winnen. Daarentegen stond Ab Smit aan bord 6 moeilijk en de andere stellingen vond ik lastig te taxeren. Op de onderste borden hadden we een flink ratingoverwicht, maar dat zag ik niet echt duidelijk terug in de stellingen. Ik was ook niet tevreden over mijn eigen stelling. Het bord was op de damevleugel helemaal dichtgeschoven, terwijl zwart op de koningsvleugel op de aanval kon spelen.

Op bord 5 kreeg Bernard remise aangeboden. Gezien zijn ratingoverwicht en de onduidelijkheid op de andere borden leek het me verstandiger dat hij nog even doorspeelde. Richard won inderdaad, maar Ab verloor een pion en leek een verloren paardeindspel in te gaan. Uiteindelijk volgden vrij snel achter elkaar een paar uitslagen. Paul Oudshoorn won op bord 8, op bord 7 speelde onze kersverse voorzitter Gerard Visscher remise, en Ab verloor inderdaad aan bord 6. Tussenstand 1,5-3,5 in ons voordeel.

Nog drie borden te gaan! De stelling van Jan van Amsterdam aan bord 2 vond ik onduidelijk en hij had een flinke tijdsachterstand, dus ik vreesde dat dat wel eens op een nederlaag zou kunnen uitlopen. Zelf had ik ook een grote tijdsachterstand, maar ik slaagde erin om ook de koningsvleugel dicht te schuiven. De torens gingen eraf over de enige open lijn, waarna mijn dame deze lijn kon controleren. Hierna bood ik maar eens remise aan. Ik had nog maar 3 minuten, maar zwart kon mijn stelling niet meer binnenkomen, en met het Fischertempo zou ik ook niet door mijn vlag gaan. Mijn remiseaanbod werd uiteindelijk dus aangenomen. Tussenstand was nu 2-4. Daarop besloot Bernard dat het nu zijn beurt was om maar eens remise aan te bieden. Hij had een tijdsoverwicht (ik meen 20 tegen 6 minuten of zo iets) en een iets betere stelling, maar ik vond het toch een flinke verrassing dat zijn aanbod werd aangenomen. Het was het beslissende halfje. De overwinning was binnen! Jan van Amsterdam was ondertussen een kwaliteit achtergekomen en verloor uiteindelijk van zijn sterke tegenstander. Eindstand 3,5-4,5 in ons voordeel.

Hierna begon het rondbellen. Eerst werd naar het denksportcentrum gebeld. Oegstgeest 3 bleek met 3,5 – 4,5 verloren te hebben van Reynaerde 1! Niet alleen waren we nu niet gedegradeerd, maar we waren nu gepromoveerd door een voorsprong van 1 bordpunt op de nummer 3, Oegstgeest. Het moet de meest minimale promotie sinds tijden zijn. 7 matchpunten en 29 bordpunten. (Alles 4-4 spelen betekent 7 matchpunten en 28 bordpunten).

Inter Nos moest nu hopen op een kleine overwinning van Utile Dulce 1 op de Zwarte Pion 2. Bij een 3,5 – 4,5 overwinning zou Inter Nos 1 veilig zijn. Bij een 3-5 overwinning zouden Inter Nos en Utile Dulce gelijk eindigen op bordpunten, maar op onderling resultaat zou Inter Nos dan degraderen. De wedstrijd Zwarte Pion 2 – Utile Dulce 1 bleek geëindigd te zijn in 2,5-5,5. Een uitermate zuur resultaat voor Inter Nos. Gedegradeerd met 6 matchpunten. 1 bordpunt te weinig!

Het was dus een rare competitie. En dan te bedenken dat we na 4 rondes maar 2 matchpunten hadden en laatste stonden. Een eindsprint van 5 matchpunten uit 3 wedstrijden bleek te volstaan. Tot slot blijft de vraag of we iets te zoeken hebben in de promotieklasse. Het zal lastig worden, maar we gaan natuurlijk proberen om ons te handhaven! (En nu maar hopen dat Philidor 2 niet degradeert uit de promotieklasse! Maar die kans lijkt echt minimaal)

Geef een reactie