Door Frank Zeven
Gisteren 7 maart 2020 toog Philidor 2 af naar schaakclub Erasmus in Hillegersberg, onder (of eerder boven) de rook van Rotterdam. Ik moet zeggen dat ik de club niet kende, maar Herman van Halderen en mijn TomTom (twee vrienden die de weg kennen) loodsten ons daarheen. Geen Corona-absenten: Jan Aart was afwezig, maar stond opgesteld in Philidor 1 (waar hij zoals later bleek een 1 kon noteren). Richard Koes viel in, afgestemd met Jan van Amsterdam, teamleider van Philidor 3. Want de opdracht was vandaag: Philidor 3 wil winnen (of gelijk) om met grote zekerheid te kunnen gaan promoveren naar de 5de klasse (waar het team echt wel thuishoort!), maar Philidor 2 staat theoretisch gezien nog niet veilig, dus wil ook persé winnen. En wij hadden dus Jan Aart uitgeleend aan Philidor 1, dat ook graag zijn eerste plaats wil houden. Kortom: een heel belangrijke dag voor alle drie de teams.
Eenmaal gearriveerd kwam er een appje binnen van Robin (en Wessel) die als Rotterdamse studenten allebei op de fiets naar de wedstrijd kwamen. Robin appte gekscherend of er geen Coronagevaar was. Ik gaf aan dat ik alleen een loopneus had en dat verder alles er veilig uitzag. Ik kon toen nog niet vermoeden dat het andere team van Erasmus, dat tegen Waalwijk moest spelen, te maken zou krijgen met drie onbezette borden! Aangezien Noord-Brabant net die dag/avond tevoren te horen had gekregen om bij lichte verkoudheidsklachten niet onnodig zich te verplaatsen, zou het zo maar kunnen zijn dat Erasmus 2 drie overwinningen in de schoot geworpen heeft gekregen!
Maar zoals al gezegd: Philidor 2 was compleet tegen Erasmus 1. Op elopapier zouden we moeten kunnen winnen, maar je start nu eenmaal altijd met 0-0. En zo overtuigend was het begin niet. We kwamen zelfs op een 0-1 achterstand. Richard Koes aan bord 8, die tot nu toe een mooie reeks punten had binnengehaald voor Philidor 2, beet in het stof. Met de zwarte stukken lukte het hem niet om een zwakke geïsoleerde d-pion te behouden of een andere pion er voor terug te krijgen. Het eindspel was waarschijnlijk niet houdbaar en ging ook inderdaad verloren, ondanks alle verwoede pogingen.
Ik had op dat moment niet gedacht dat ons puntverlies daarbij zou gaan blijven! OK, Bert stond intussen op bord 2 gewonnen na een openingsslordigheid van zijn tegenstander. Toch duurde dat nog langer dan gedacht, omdat (zoals Bert later bij de Chinees vertelde) hij niet de snelste winnende voortzetting had gevonden. De voortzetting die Bert deed zorgde voor vertraging, omdat wit de kans kreeg om g4-g5 te spelen en lange tijd de dame van veld h4 af kon houden. Bert had gelukkig veel aanval en open lijnen en een toren en drie pionnen tegen twee lichte stukken, maar moest nog wel even werken. 1-1 (Zie dit partijfragment van Bert).
Vrij snel daarna kwam Wadim Sharshov op bord 4 met een winst op de proppen, nadat ik zelf kort daarvoor een situatie had gezien dat Wadim óf mat ging of veel materiaal moest verliezen…. Wadim had in de opening gespeeld op het behoud van een gewonnen (dubbel)pion, maar had vele positionele offers daartegenover moeten brengen: rokade weg, gaten op g6, d5, dubbelpion, koning gevaarlijk in het centrum. Ik dacht aan verlies, maar het bleek dat Wadim heel goed de kansen had gepakt die hij nog kreeg! In de analyse achteraf stond Wadim inderdaad verloren, maar wit gaf hem de kans om de dame te geven tegen drie lichte stukken. De zwarte koning nog steeds niet veilig, maar alles werkte goed samen en na consolidatie was het Wadim die ging dreigen en een grote kwaliteit ging terugwinnen: partij over! nog net voor de tijdcontrole! 2-1.
Toen kwam ook Wessel Braggaar aan bord 1 met een winstpunt, …. nadat ik eerst de stelling als onzeker taxeerde. Zwart viel aan op de koningsvleugel en het witte centrum zag er kwetsbaar uit. Maar o,o,o wat is Wessel handig! Of heeft hij alles gewoon beter ingeschat dan ik dat langslopend kon doen? In ieder geval kwam daar een keiharde counter, die zwart volledig kansloos liet. Verdediger uitschakelen en inhakken op e6 en het was de zwarte koning die onveiliger stond dan de witte. Mooi gedaan, Wessel! 3-1.
Willem van Briemen had aan bord 5 met de witte stukken in de opening ruimte gewonnen. Hij vermeed op een gegeven moment dameruil en even later kwam Willen zelfs een kwal vóór. Ik ken Willem intussen goed genoeg om zeker te weten dat hij deze stelling zou gaan winnen. Dat gebeurde ook. Zwart werd tactisch weggetikt op de koningsvleugel, zéker nadat Willem een kei van een witte pion als een splinter in het vlees bij de tegenstander had geplant. Daardoor ontstonden allerlei tactische grappen. Zwart kon het niet houden! 4-1.
Vrij snel daarna kon ook Herman van Halderen aan bord 3 een winst bijschrijven. Hij kreeg een Benoni-achtige stelling tegen zich met een zwarte loper op c7. Die had ik daar nog nooit eerder gezien! Hij bleek daar ook niet echt goed te staan. Zwart werd door de opstormende witte centrumpionnen onder de voet gelopen. Veld e4 werd vrijgemaakt voor een wit paard met pionnen op d5 en f5. Vreselijk sterk. De zwarte stukken stonden op gevenmoment elkaar in de weg en de witte vielen het ene na het andere zwakke punt aan: niet te verdedigen. Winst! 5-1 Twee matchpunten binnen. Maar het was nog niet klaar vandaag. Robin en ik waren nog bezig.
Ik zelf had mijn favoriete opening van stal gehaald. Zwart speelde de hoofdvariant en even dacht ik dat de partij van twee weken geleden tegen De Zwarte Pion zich ging herhalen, waarin zwart een toren tegen 3 pionnen offert, de witte koning in het centrum houdt (Jan Aart noemde het in zijn verslag “uitroken”), maar zwart koos een andere voortzetting. Ik durfde een pion te offeren en kreeg een ongelofelijke tegenaanval. Won de pion terug, veel activiteit en kwam ook nog een pion vóór, omdat zwart een matcombinatie pas laat inzag en een pion moest geven om niet daadwerkelijk mat te gaan. Het toreneindspel dat ontstond was sneller uit te tikken dan ik aanvankelijk dacht. 6-1.
Tot mijn verbazing kwam er nog een punt bij van Robin Wooter, die naast mij aan bord 6 eerst goed stond, later alle zeilen bij moest zetten om zich tegen mat en stukverlies te verdedigen en uiteindelijk een dame-eindspel overhield met pionnen op h5, g6, f7 en a5 tegen de witte pionnen op h4, g3, f2, e3. De randpion van Robin bleek onstopbaar, nadat Robin alle schaaks en cruciale velden perfect had verdedigd. Wit gaf op. Hij was inderdaad in zetdwang: of er kwam schaak met dameruil en doorlopende a-pion óf zwart kon na a4-a3-a2 gratis met schaak de zwarte dame op b2 zetten en de randpion op a1 laten promoveren. Prima gedaan, Robin! En een ongelofelijke 7-1 op het scorebord.
Bij de Chinees ontdekten we dat Philidor 1 óók had gewonnen met 4,5 tegen 3,5 in het verre Sas van Gent. Echt knap, want Nico Kuijf gaf eens de wijsheid: naar Sas van Gent toerijden betekent eigenlijk al dat je met 2-0 achterstaat. Als je dan met 4,5 tegen 3,5 wint, is dat een geweldige prestatie. Toen duidelijk werd dat Philidor 3 ook had gewonnen, kon het geluk niet meer op. Ik begreep van Jan van Amsterdam dat het eigenlijk 6-2 voor Philidor had moeten worden, maar dat hij zijn gewonnen stelling had weggegeven, waardoor het 5-3 werd. Gelukkig stond de 5 toen al op het scorebord. Een mooie dag voor Philidor. 16,5 punten uit 24 partijen!
Op naar de volgende ronde op 28 maart, thuis in het Denksportcentrum!
Geweldige resultaten van drie Philidorteams. Wellicht – of zelfs: vast wel – de beste schaakdag in de 21ste eeuw! Van Philidor 2 echt onvertoond.
Wat een voorbeeldige wedstrijdverslagen. Wat zou Jan Bannink hier blij mee geweest zijn. Meteen een privatissimum voor clubleden-beginners. De grote kwaliteit, is dat een dame tegen een toren?
Altijd leuk, bezoek van collega denksporters. De grote kwaliteit is een toren tegen loper. De kleine kwaliteit is twee lichte stukken voor een toren.