Philidor 2 wint van Leithen 1: het zit ook wel eens mee

Door Frank Zeven

Dinsdagavond 12 januari. De enige kans om in deze promotieklasse nog iets te behalen (na een prachtig gelijkspel tegen Voorschoten 3) is alles winnen en alleen maar hopen dat de sterkste concurrenten (Voorschoten 3 en Oegstgeest 2) steken laten vallen en liefst aanstaande donderdag tegen elkaar… (het werd: 4-4 red.) !! Wat voor ons de gunstigste uitslag zal zijn? Alles heeft zijn voor- en nadelen.
Op deze avond hebben we tegen Leithen 1 gespeeld. Twee invallers voor twee zieken: Maarten van Veen en Ton Kohlbeck waren geveld. Aan de ene kant gaf me dat als teamleider een slecht voorgevoel, aan de andere kant krijg je ook extra vechtlust! Invallers Jan van der Knaap en Jan van Amsterdam hebben het keurig gedaan! Beiden een remise. Jan van Amsterdam deed dat met wit in een Svesnikov-variant in het Siciliaans. Geweldig om te zien hoe er 18 zetten theorie volgen met Jans witte paarden op d5 en c7 na een loperoffer op b5 tegen twee pionnen. Zwarts tegenaanval werd heel sterk, maar Jan wist de zwarte koning midden op het bord constant schaak te blijven geven. Laat op de avond besloten zij tot remise. Een mooi gevecht! Jan van der Knaap had de zwarte stukken en nam een Pirc-achtige opstelling aan. Secuur spelen was vereist. Na afruil kwam een remiseaanbod van de tegenstander. Optisch stond Jan minder: remise accepteren? OK, ook al had ik geen zeker gevoel bij de andere stellingen.

Bijvoorbeeld mijn eigen partij. 1. b2-b4. Mijn tegenstander was heerlijk verrast. Nam meer dan 5 minuten voor zijn antwoord: 1. ……, c7-c5 en er ontstond na doorschuiven van de b-pion een interessante stelling, waarin ik onnauwkeurig speelde en de hele partij alles op alles moest zetten om binnen de remisemarge te blijven. Wat was mijn loper op a1 slecht! Vlak vóór het eindspel kon ik met een truc het best mogelijke eruit halen: een torenoffer voor een stuk en een gedekte vrije centrumpion. Het bleek genoeg tegenwicht, zeker na niet doortastend optreden van mijn tegenstander, die bij beter spel mij uit had moeten tellen. Gelukkig een halfje!

Robin en Wessel hadden er zin in! Bord 2 en 3. Beiden voerden pas in de late avond hun stellingen naar winst, terwijl ik maximaal 1 punt uit hun stellingen had verwacht! Robin kwam namelijk een pion achter maar had een loperpaar tegen een paardenpaar en dat bleek genoeg compensatie en meer dan dat! Wessel toonde aan dat zijn loper in het eindspel sterker was dan het paard van de tegenstander: beide hadden pionnen op a-,b-/c-lijn en beide op de g- en h-lijn. De loper kon op grote afstand meer uithalen. Wessels a-pion gaf de doorslag, terwijl zwart op de koningsvleugel probeerde eerder te komen….

Willem-Jan aan bord 1 speelde een moeilijke partij. Optisch goed voor hem, maar zoals hij zelf naderhand zei: “Ik moest actief remise maken, want zwart leek los te komen en door te breken.” Laat de stellingsinschatting maar aan Willem over! Prima gedaan en een heel belangrijk halfje! Tweeëneenhalve punt op de eerste drie borden. Daar had ik van tevoren voor getekend, want daar waren de tegenstanders het sterkst…

Wadim was overigens als eerste klaar. Met zwart hield hij de stelling met gemak gelijk, maar niet meer dan dat. Zo kon onze teamspeler, wiens Russische naam volgens mij bij tegenstanders ontzag inboezemt, tevreden zijn! Pionnen, torens en elk een paard. Niet echt meer iets uit te halen.

Als knaller deze avond Richard Koes. Ik wilde graag dat hij op het moment dat het 4-2 voor ons stond remise nam, want dat aanbod deed de witspeler. Het was een dame-eindspel met drie pionnen voor Richard en twee voor zijn tegenstander. Richard leek niet onder de schaaks uit te komen en ik vreesde in deze stelling, die volledig open was, dat een fout gemakkelijk gemaakt kon worden. Wat ik niet zag, is dat Richard tóch zijn vrije d-pion kon dekken en met promotie aftrek-schaakmat kon dreigen. Dame a2 was briljant, zeker omdat wit na twee schaaks er niet nog één had en Richard met d1-Dame kon promoveren, terwijl zijn andere dame vanaf a2 aftrekschaak gaf. Met mat en dus een heel punt: 5-2 stond het toen en Jan van Amsterdam kreeg toen het remiseaanbod zoals hierboven beschreven.

Wat een avond, wat een uitslag. Ik wist niet wat ik meemaakte. Gerard Visscher, onze voorzitter, was er getuige van. Super dat je ons moreel weer hielp op peil te houden! Echt top. Het doet goed als een clubgenoot komt kijken en positieve energie uitstraalt! Ook tegen Voorschoten was dat het geval!

We hebben nu de sterkste teams gehad in de poule, op Oegstgeest 2 na… Die móet gewonnen worden op 8 februari op maandag. Dat wordt een knaller. Hopen op een goede afloop!!

Geef een reactie