Philidor 2 voortvarend uit de startblokken!

      Geen reacties op Philidor 2 voortvarend uit de startblokken!

Net zoals Philidor 1 heeft ook Philidor 2 afgelopen zaterdag 18 september goede zaken gedaan. Een ruime overwinning van 6-2 tegen Botwinnik 1 uit Zoetermeer kon genoteerd worden. Van tevoren had ik er direct voor getekend terwijl het tijdens de wedstrijd in mijn ogen zelfs nog even spannend was of we wel twee matchpunten zouden halen. Maar ja, dat zijn mijn observaties: de werkelijkheid ligt soms anders.

In ieder geval was ik na een kleine 10 zetten met wit niet tevreden over mijn eigen stelling op bord 8. Ik had wérkelijk last om het “snelschaakgevoel” van de laatste anderhalf jaar van me af te schudden: Ik zette te snel, ik blufte teveel, was boos dat ik niet een zet had gedaan die ik aanvankelijk de voorkeur gaf en die ook beter was. Dat moet je tijdens een externe wedstrijd natuurlijk niet doen. Na 13 zetten stond ik in hogere zin (of lagere) verloren. Toen pas ging ik er goed voor zitten en kreeg ik beetje bij beetje weer wat grip. Uiteindelijk kon ik geforceerd naar een eindspel afwikkelen van witte koning en pion tegen een kale koning met twee paarden voor mijn tegenstander. Theoretisch gewonnen voor zwart, maar hij heeft het niet geprobeerd. De database gaf bij optimaal spel voor zwart winst in 55 zetten. Aardig is dat ik een LCT-toernooi dezelfde stelling had, maar dan zelf met die 2 paarden speelde en die stelling kon winnen…

Intussen had Wadim Sharshov met zwart remise gespeeld aan bord 5. In een Benoni speelde hij nauwkeurig, maar zijn tegenstander ook. Wadim nam het zekere halve punt. Dit bracht de tussenstand op 1-1. Eerlijk gezegd wist ik op dit moment niet wat ik moest vinden van de overige stellingen.

Willem van Briemen aan bord 7 stond een pion vóór in een theoretisch gevecht, maar moest die pion ook weer inleveren. De stelling zag er toen bedenkelijk uit met een open koningsstelling en dreigende lopers, maar werd met alle macht naar remise geleid. Ik vond het een meevaller net zoals de uitslag van mijn eigen partij overigens. Misschien dat Willem er anders over denkt?

Herman van Halderen speelde aan bord 6 een scherpe opening, ook met pionwinst, maar óók eentje die geheid op den duur weer ingeleverd moest worden. Het leek daarna of Herman minder kwam te staan, maar … zwart werd materialistisch en direct door Herman afgestraft. Die vergiftigde pion op a2 mocht niet gepakt worden. Herman gaf achteraf aan dat hij niet had getwijfeld aan zijn stelling: ik neem het direct aan!

Wessel speelde met zwart aan bord 3. Een stelling zonder zwaktes en een h-pion opgerukt naar h3 die in de witte koningsstelling prikte, met een witspeler die meer ruimte nam in het centrum. Blijkbaar was elke opstoot van wit een verzwakking, want Wessel kon counteren en kreeg zelfs een geforceerde matcombinatie uit zijn vingers. Toen ik eerder een paar keer langsliep had ik nog geen idee hoe de uitslag zou worden. Deze winst was óók weer een welkome opsteker!

Toen ook Robin Wooter aan bord 4 zijn stelling in winst omzette waren de matchpunten binnen. Robin had een stelling met zoveel ruimteoverwicht! De zwarte toren op a8 en loper op c8 stonden op slot. Wit kon met de ene na de andere zet zwart nog meer insnoeren. Toen Robin met de pion naar h4 kwam en de h-lijn ging openen, was het snel afgelopen. Een overtuigende winst die ik dan wél al snel aan zag komen.

Dus nu alleen nog bord 1 en 2! Bert van der Marel had de witte stukken aan bord 2. Een moeilijke stelling die gelijk op bleef gaan en resulteerde in een dame-eindspel met 2 pionnen voor Bert en 3 voor de tegenstander. Nauwkeurig werd dit binnen de remisemarges gehouden.

Tenslotte bord 1 met Jan Aart van der Steen aan de zwarte stukken. Jan Aart had de gehele partij een voordeeltje, waarvan ik echter niet goed zag hoe hij dat voordeel moest verzilveren. De oplossing was uiteindelijk ontnuchterend eenvoudig! Jan Aart kon geforceerd de a-lijn openen gecombineerd met een inval van zijn zware stukken. Interessant om te zien hoe snel de witte stelling vervolgens instortte.

De optelsom liet een 6-2 overwinning zien. Een mooie start. Dat moest gevierd worden: op naar de chinees in de Merenwijk. Een lekker lopend buffet, dat goed smaakte, maar hopelijk in de toekomst weer met de live wok-kok. Dat was pas écht een feest! Nu eerst op 9 oktober ons opmaken voor de tweede wedstrijd. Uit tegen de Amstel.

Plaats een reactie (ja, graag!)