Philidor 2 schiet goed uit de startblokken

Afgelopen maandag 14 oktober stond de eerste wedstrijd van de Philidor-teams die in de Leidse Schaakbond spelen gedurende het seizoen 2013-2014 op het programma. Philidor 2 ontving in de promotieklasse Voorschoten 3.

Tot veler verrassing is er een proef dit jaar met het speeltempo in deze klasse. Er wordt getest of het Fischer-tempo ook in de Leidse Schaakbond zou kunnen worden ingevoerd. Omdat de precieze reglementen hieromtrent niet duidelijk zijn gecommuniceerd, ontstond er aan het begin van de avond verwarring over welke tijden op de klokken moesten worden ingevoerd. Gelukkig was de voorzitter van de LSB, Gert Both, een speler van de tegenpartij. Hij kon ons deze tijden dus exact vertellen. Beide spelers krijgen 1 uur en 35 minuten voor de gehele partij op de klok, plus 10 seconden per zet. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit door je vlag kunt worden gejaagd. Een nadeel is dat een partij theoretisch tot in het oneindige kan duren, iets dat voor kleine clubs met strakke tijden omtrent zaalhuur een probleem kan opleveren.

Nadat de klokken op de juiste manier waren ingesteld (althans, dat dachten we…) startte de wedstrijd op de vertrouwde manier om 20.00 uur. Al na een kwartier kwam echter de tegenstander van van Briemen naar de wedstrijdleider toe met de mededeling dat volgens zijn waarneming de klok onjuist stond ingesteld. Maar eventuele problemen zouden alleen op het eind van de avond duidelijk worden, iets dat de wedstrijdleider allerminst geruststelde.

Ondertussen werd er wel gewoon geschaakt. Kohlbeck liep als eerste zijn tegenstander onder de voet: 1-0 om half tien. Enige tijd later scoorde Wessel een punt tegen de zojuist genoemde voorzitter. Deze tussenstand bracht invaller van der Knaap er toe op het laatste bord een remise te accepteren. Nadat Frank vervolgens won, wist Maarten van Harten op een zeer eigenzinnige manier eveneens een gewonnen stand uit te spelen.  Met een tussenstand van 4,5-0,5 was de buit dus binnen. De tegenstander van invaller Maarten van Veen wilde per se winnen, iets dat je in een stelling die potremise is beter niet kunt willen: 5,5-0,5. Wadim dolf uiteindelijk als enige het onderspit, terwijl van Briemen in een moeilijke stelling het hoofd koel hield en een remise uit het vuur wist te slepen.

De tijdproblemen in deze laatste partij kwamen inderdaad op het eind van de avond aan het licht: Van Briemen kreeg 4 seconden per zet erbij in plaats van 10, terwijl zijn tegenstander wel het juiste aantal seconden kreeg toebedeeld. Gelukkig wisten beide heren het probleem in goed overleg op te lossen. Beiden wisten ook meer van klokken en tijdrekening af dan de wedstrijdleider zelf, dus die was hiermee ook in zijn sas. Al met al een 6-2 overwinning voor Philidor 2, dat hiermee goed uit de startblokken schiet. Om 23.20 uur werd de laatste partij beëindigd, iets dat doet vermoeden dat de “speeltijden-proef” een langer leven beschoren zal zijn dan als proef alleen.

Geef een reactie