Philidor 2: ondanks verlies goede hoop op meer!

Door Frank Zeven

17 september 2016 op volle sterkte met het complete basisteam naar Zukertort 3 te Amstelveen. Onze voorzitter Gerard Visscher als morele steun! Super Gerard! Een half uur rijden: eitje! Bij aankomst koffie en broodjes en …. opvallend veel schaakdames! In de drie wedstrijden die bij Zukertort gespeeld zouden gaan worden (tegen SG Max Euwe, Stukkenjagers en Philidor) waren wij het enige team zonder vrouwelijke spelers. Anne Haast, Bianca Mühren, Mariska de Mie, Esther de Kleuver, Marieke Dirksen en Laura Ratniece waren opgesteld en als ik dat geweten had, had ik Leonore Braggaar misschien wel gevraagd om te laten zien dat wij ook dames in huis hebben!!

De start van onze wedstrijd ging redelijk voorspoedig. Eigenlijk had alleen Maarten van Veen aan bord 6 het meteen zwaar. Twee pionnen in de opening achter geraakt met vage tegenkansen werden niet meer goedgemaakt. Maarten heeft lang tegenstand geboden, maar iedereen had door dat dit hem niet ging worden. Na ook nog een kwaliteitsverlies ging de zwarte koning om. 0-1 achterstand. Jammer voor onze speler die vanuit Utrecht was gekomen om toch echt punten te halen!

Maar geen nood. Op eigenlijk alle borden waren gelijke tot soms iets betere standen. Bijvoorbeeld Wessel aan bord 1, die met wit een Siciliaanse Najdorf tegen zich kreeg, dat zeer actief bespeelde, met ruimtewinst en zwart die alles uit de kast moest halen om niet snel te verliezen. Ergens moet Wessel een sterkere voortzetting hebben gemist. Zelfs de eindstelling zag er optisch beter uit voor Wessel, maar een doorbraak zat er niet in. Zodra Wessel de zwarte stelling in zou duiken, zou de zwarte dame eeuwig schaak forceren in de witte stelling tegen de blote koning. Remise.

Wadim heb ik naast mij zien vechten met wit aan bord 3. Middengambiet: 1. e4-e5, 2. d4…. Een spannende strijd met aanvankelijk veel ruimtevoordeel voor wit. Zwart kon echter gelijk komen en zelfs een pion voor. Wadim bleef actief spelen, won de pion terug in een gelijke-loper eindspel. Had een vrije a-pion en h-pion, maar moest zijn loper geven tegen de zwarte f-pion die op f2 verscheen. De a-pion van Wadim werd net op tijd door de zwarte loper gestopt en zijn h-pion door de zwarte koning. Het was op 1 tempo net geen winst…. Remise dus.

Ton Kohlbeck speelde op bord 8 tegen een onbekende jeugdspeler. Altijd link. Wat is de werkelijke kracht van deze jongen? Op rating zag ik later 1284 achter zijn naam staan, maar in werkelijkheid speelde hij vele malen sterker. Ton kwam licht onder druk, maar wist te neutraliseren en remise was logisch. Weer een halfje.

Hans van Steijn ging op bord 7 met wit zoals verwacht er lekker agressief tegenaan. Een Siciliaan met aanval op de zwarte koningstelling: een witte loper op h6, dame op f4, toren op h1, pion op h4, lang gerokeerd… het zag er mooi uit, maar zwart had goed uitgekiend dat hij met de loper vanaf g7 het witte paard op c3 kon slaan (leverde een dubbelpion op) en met dame gecombineerd met paard de witte koning eerder tuk had dan wit de zwarte… Een koningsmars van Hans eindigend op f6 leek nog even voor een ontsnapping te zorgen, maar er waren teveel matdreigingen in die zwarte stelling. Helaas een 0.

Robin Wooter speelde met wit op bord 5 een veel te moeilijke partij! Materiaalverhouding was op gegeven moment drie lichte stukken tegen een dame. Ik kon het niet goed inschatten. Robin heeft (100% zeker!) gewonnen gestaan, maar het was razend moeilijk om én de actiefste aanval te spelen én die paar vervelende zwarte pionnen, die langzaam maar zeker toch oprukten te stoppen en die helaas Robin de das omdeden. Echt een punt te weinig …….

Willem-Jan speelde met zwart aan bord twee tegen WIM Esther de Kleuver. De partij ging aanvankelijk in mijn ogen gelijk op, maar toen ik weer eens tijd had om te kijken bij zijn stelling was er net een grootscheepse afruil geweest. Er resteerde een eindspel met elk een dame en veel pionnen. Willem had er één minder en één was akelig dubbel. Dit stellingsnadeel was vrij snel beslissend. Helaas een 0.

Ik zelf had de altijd prettige eer de (uiteindelijk enige) winst neer te zetten met zwart aan bord 4. Ik speelde een Grünfelder met afruil van lopers, dames en 1 pion. Er bleef spoedig een stelling over van elk 7 pionnen, 1 paard en twee torens. Wits koning stond centraal achter een sliert centrumpionnen. Mijn torens op e8 en d8 zorgden echter dat de centrumpionnen niet naar voren konden omdat de witte koning steeds voor een penning zorgde in combinatie met mijn gecentraliseerde paard. Optisch stond wit beter. Toen op zet 40 alle kruitdampen waren opgelost en wit de open c-lijn beheerste, besloot wit bijna zijn hele extra nieuwe half uur in een offercombinatie te stoppen. Zet 41: Tc6+ zag er inderdaad levensgevaarlijk uit. Zou ik dan tóch het onderspit delven? Tot mijn genot zag ik ineens een (volgens mij) reddende zet. Die had mijn tegenstander vast niet gezien!? Dus mijn zwarte paardxc6 met vervolgens witte pion b5xc6. Toen het reddende(!?) Ta7. Het liep heel gunstig voor mij. Wit had gezien zijn lichaamstaal inderdaad niet naar Ta7 gekeken. Gezegd moet worden dat hij nog één onnauwkeurige zet heeft gedaan (Fritz liet mij zien dat het toch fout had moeten aflopen voor mij, maar die zet had ik niet gezien en mijn tegenstander met 100 elopunten meer ook niet). Had nog maar 3 minuten en ik 25. Lang verhaal kort: ik kon op zet 49 afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel, dat inderdaad gewonnen was op zet 66. Gaf een heerlijk gevoel dat ik dat goed ingeschat had.

Eindstand: 5,5 – 2,5. Een gelijkspel had tot de mogelijkheden behoord….. Op 8 oktober weer een zware pot in het DCL. Grote broer Philidor-1 speelt dan tegen WSC en wij tegen Caissa-4. Supporters zijn van harte welkom.

Geef een reactie