Philidor 2 na verlies ronde 2 nu gelijkspel in ronde 3

door Frank Zeven

Op 22 november stond een heerlijke dag schaken op het programma. Met drie Philidorteams in het Denksportcentrum. Ik kan altijd genieten van de sfeer die er dan hangt. Van team 1 en 3 hebt u al een verslag. Hier een verslag van team 2, dat aan moest treden tegen Schaakhuis 1, een op papier gelijkwaardig team aan het onze.
Onze start was minder geslaagd … de avond tevoren hadden een paar spelers van Philidor 2 nog de degens gekruist met AAS en ik denk dat dat niet bij iedereen een positieve werking had. Onze speler op bord 5, Willem van Briemen, speelde met zwart een hem bekende opening, maar was één moment onoplettend. In 10 zetten stond de zwarte dame gevangen op f6! Was Willem nog bij de AAS-wedstrijd van de avond ervoor? Die wonnen we wel met 6-2. Maar nu moest er wel even geïncasseerd worden. Het overkomt iedereen wel één keer in zijn of haar schaakleven. Wel pittig dat dat Willem vandaag moest overkomen. De damevangst leek overigens heel erg op de partij Van Halderen – Babu Lalith, eerste ronde LCT-toernooi 2012. Achter de zwarte stukken zat toen een ware GM, dus Willem, er is hoop!

Aan bord 7 zat de teamleider van Schaakhuis, Harmanus. Wonder boven wonder kreeg ik het Stauntongambiet tegen me, dat ik diezelfde ochtend nog had bekeken. Een heel scherpe opening, die ik nu gelukkig gemakkelijk kon neutraliseren. Nu nog zoeken naar een manier om met zwart echt voordeel te krijgen… De eindstelling was volgens Fritz geheel gelijk.
Aan bord 4 speelde Wadim met de witte stukken. Ik was natuurlijk playing captain en laat ik nu van zijn stelling weinig hebben gezien, behalve dat alle lichte stukken geruild waren. Beide koningen veilig. Geen aperte zwaktes in de stelling. Ik ving op dat er remise was gegeven door zetherhaling.
Naast mij op bord 8 had ik gezien dat Richard een scherpe stelling had. Met wit had hij aanval opgebouwd. Veel stukken in het centrum. Even dacht ik: hé, maar dan valt zwart toch twee keer die loper op d3 aan? Maar Richard had verder gekeken: een paardschaak lokte de zwarte koning naar g7 en een aftrekschaak met datzelfde paard met interferentie op de d-lijn zorgde dat de zwarte dame op d3 ongedekt stond en gewoon geslagen kon worden. Mooi gedaan Richard en met 2 uit 2 voorlopig topscorer!

Zo stond het 2-2 en waren er nog vier borden bezig. Aan bord 3 zat Herman met de zwarte stukken. Hij was een pion áchter gekomen, maar had wél activiteit. Met gewaagd spel lukte het Herman om de witte koning eeuwig schaak te geven op straffe van stukverlies. Dus remise.
Bord 1 met Jan Aart aan de zwarte stukken leek er in mijn ogen goed uit te zien. Jan Aart had een pion voorsprong, maar wit had wel meer activiteit en zwart moest tijd geven om de toren op h8 te ontwikkelen en het paard op g8. Dat was teveel. Misschien was er een betere weg te vinden, maar Jan Aart kwam terecht in een aftrekaanval die hem een dame kostte tegen een toren en paard. De stelling kon het niet hebben. Helaas geen bordpunt op bord 1.
Robin hield een mislukte (?) opening binnen de perken. Ik zag je regelmatig nee knikken, Robin en ik was bezorgd. Toch speelde je het middenspel zó goed dat het leek dat je zelfs in het voordeel kwam, maar richting eindspel leken de zwarte centrumpionnen toch erg sterk te worden. Je had goed getaxeerd dat ze vastgelegd konden worden op de witte velden, dezelfde kleur als de zwarte loper. Jij kon met toren en paard beweeglijk genoeg blijven om de stelling gesloten te houden. Een goede remise.

Alleen Bert van der Marel was nu nog bezig. Hij stond al tijden twee pionnen vóór. Zwart kon de nederlaag niet afwenden. Bert bleef secuur en actief spelen en zorgde voor een goede winst en zette daarmee de stand weer op 4-4.
Ik was tevreden als teamleider. Volgende wedstrijd weer nieuwe kansen tegen het op papier sterke Delft. We gaan ons best doen!

Plaats een reactie (ja, graag!)