Philidor 2- LSG 4: matchpunt te weinig…

Door Frank Zeven

Afgelopen maandag 27 januari was een wedstrijd die nog lang bleef doorgalmen in mijn hoofd. Pijnlijke herinneringen komen af en toe nog boven. Nu, een kleine week later durf ik iets te schrijven over deze wedstrijd.

Nog nooit eerder had ik in een wedstrijd waar zo veel van afhing zoveel goede posities gezien! Na een half uur spelen stond Ton Kohlbeck aan bord 8 met wit overwegend een a-pion voor, die ook nog eens zo vrij als een vogel was. Zag er uit als winst. Pim aan bord 7 kreeg met zwart goede grip op de stelling van zijn tegenstander. Ik heb de stelling niet lang kunnen bestuderen, maar ook Pim kwam een gezonde pion voor. Leek wel 2-0. Wessel aan bord 6 met wit kreeg veel ruimte van zijn tegenstander. Een mooie drukstelling. Dat leek minstens een halfje. Ikzelf aan bord 5 met zwart een Grünfelder. Ik was niet helemaal precies. Ik kwam vrij snel een pion achter, maar het loperpaar en open stelling verbrak het evenwicht niet, zelfs in het verre dubbele toreneindspel met 4 tegen 3 pionnen op één vleugel. Lastig, maar moest remise zijn. Wadim aan bord 4 kwam zeer actief te staan, maar er volgde een grote afruil waarbij Wadim een loper had die zwakker was dan het paard van zijn tegenstander. Dat zou moeilijk worden. En dan bord 1, 2 en 3. Tegenstanders met flinke elo’s. In mum van tijd stond het daar gewoon 3-0 voor ons! Maarten van Harten aan bord één speelde een keurige rechtlijnige partij, een Spanjaard, waarin wit gewoon “geen kans” had! Echt prima spel. Harry aan bord drie kwam in een remisestelling terecht, maar wist met een prachtige penning-röntgen-tegenaanval-met een schaaktussenzet een volle toren te winnen: deze wending stond kort geleden nog in een Philidor Nieuws. Geweldig. Willem-Jan was de laatste van de drie topbordspelers, die zijn tegenstander vakkundig uittelde.

Dat na de 3-0 voorsprong er nog maar één punt uit de andere vijf wedstrijden kwam was heel pijnlijk. Remises aan bord 8 en 7 (waar ik stiekem winsten had gedacht). Ik zelf verlies in tijdnood de controle en laat een volle toren instaan. Pats boem een nul! Ook Wessel en Wadim worden uiteindelijk onder de voet gelopen. Wat restte was een flinke kater. 4-4 klinkt niet gek, maar 6-2 was logisch geweest….

We zijn nu afhankelijk van LSG4 tegen Leiderdorp. Een gelijkspel in die wedstrijd zou ons weer kansen in eigen hand geven. Dan moeten we verder alles flink winnen…. Zou dat nog gebeuren? Ik stel voor dat iedereen Caïssa, die wrede schaakgodin, een offer brengt om haar gunstig te stemmen voor promotie van Philidor 2…..

Geef een reactie