Philidor 2 krijgt koude douche tegen Leiderdorp 1

Door Frank Zeven

Maandag 17 november is gebleken dat Leiderdorp 1 één van de gedoodverfde favorieten is voor het kampioenschap in de LeisB. Had dit team in de eerste ronde al Oegstgeest 2 met 7-1 geveegd, nu waren wij aan de beurt. Terwijl ik de hoop had dat we net als vorig jaar een kans hadden tegen dit sterke – jeugdige – team. De opstelling was al een hoofdbreker. Op de eerste 5 borden heeft Leiderdorp 2100 – 2000+ spelers. Als we nu eens ons eigen Philidor 2 spiegelen? Wie weet hebben we dan meer kans om aan de borden 5 tot en met 8 punten te pakken.

De start was een wervelstorm! Ton op bord 3 tegen Rolf Corstjens stond al snel verloren. De jeugdspeler wist met krachtige, logische, vingervlugge, rake zetten Ton te overmeesteren voor hij er erg in had. Bryan aan bord 6 liet zich foppen en stond vrij snel een stuk achter. De 2-0 achterstand was een feit. Ikzelf had vertrouwen in mijn stelling aan bord 8 en zag dat Willem Jan aan bord 7 er ook goed voor stond: een pion gewonnen en elk een paard en een toren. Helaas werd door een duivelse truc Willem Jan in een remise-mechanisme gevangen door zetherhaling. Ik zelf kon mijn partij winnen in een onoverzichtelijke tijdnoodstelling met een leuk kwaliteitsoffer aan het slot.

Maarten van Veen aan bord 1 speelde een goede partij tegen Nick Hortensius. Het evenwicht leek nooit verbroken en een remise was een feit en dat tegen een 2100+ speler. Daar had ik van tevoren voor getekend. Maar helaas kwamen er geen punten meer bij. Invaller Ab Smit aan bord 4 heeft heel lang gestreden en leek nog met een remise weg te komen. Tegenstander Niels van Splunter was aan het eind net iets handiger en wist af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Wadim aan bord 5 had tegen dezelfde Leiderdorpse tegenstander als vorige wedstrijd weer dezelfde opening. Weer kwam hij na een moeilijk middenspel goed te staan, maar liet de dame insluiten. Pim aan bord 2 tegen oud-leerling Giel van Rijn speelde met wit de Franse afruivariant. Een remisewapen, dat lange tijd beproefd leek te worden. Pim had groot tijdvoordeel, maar werd uiteindelijk toch opgebracht.

We hadden weinig in te brengen tegen dit sterke, sportieve team. We hopen dat wij naast hen op plaats 2 eindigen. Dat wordt nog hard werken, maar nog steeds kans op een plek in de KNSB…

Geef een reactie