Philidor 2 deed wat het moest doen!

Door Frank Zeven

Zaterdag 16 maart 2019 was voor Philidor II een cruciale dag. Met nog drie wedstrijden te gaan moesten we aantreden tegen HWP-Haarlem II en ikzelf en velen om mij heen constateerden: we mogen niet verliezen! Dat betekent dus minimaal een gelijkspel halen en liefst méér! Dat zou moeilijk worden, want met pijn in het hart moest ik Willem Jan van Briemen afstaan aan Philidor-I. Het moest, want ook zij moesten de wedstrijd winnen om zich zo goed als zeker te handhaven in de eerste klasse KNSB. Een aderlating voor Philidor-II, maar met trots kan ik als teamleider zeggen dat Willem gedaan heeft wat we hoopten: een halfje toevoegen aan de uitslag en geholpen hebben om die 5,5 punt en winst voor Philidor I veilig te stellen. Proficiat Willem! Heel fijn was overigens wél dat Wessel Braggaar weer terug was uit Griekenland! Een half jaar zonder Wessel was pittig, maar deze dag ging dat hopelijk goed maken!

Wessel was als eerste klaar. Aan bord 2 met de witte stukken zat hij binnen een kwartier al in een eindspel. Hij leek optisch iets beter te staan, maar de zwartspeler zei in de analyse dat hij deze stelling al eerder op het bord had gehad en dat wit niets heeft. Ik was best tevreden, want Wessels tegenstander was ook een ruime 2000+speler en bovendien zat ik naast Wessel aan bord 3 met een stelling die ik graag speel en ik wist dat ik met een heel klein voordeel kans had om vandaag meer dan een half te halen. Ook ik zat al na 20 minuten in het eindspel. Na een onnauwkeurigheid van wit kon ik toeslaan en een ver eindspel bereiken van Toren en drie pionnen tegen een paard en drie pionnen. Alles op één vleugel, dus het was wél oppassen geblazen voor familieschaaks en eventuele vestingen van de tegenstander.

Toen Wessel net klaar was en ikzelf al een eind op streek was, kwam Robin Wooter binnen. Hij had pech met de treinverbinding en moest starten met een half uur minder op de klok. Gelukkig was Robin in een geconcentreerde mood en ging er goed voor zitten. Hij bereikte met wit duidelijk voordeel. Hij domineerde het spel en liet zijn tegenstander weinig keus, kwam op de klok zelfs in het voordeel, maar vergaloppeerde zich tóch ergens en moest een stuk inleveren. Dat kon de stelling niet hebben en er kwam helaas een nul op het bord. Wat ontzettend jammer, want net nadat ik met tevreden gevoel langs de borden was gelopen, keerde het hier ineens.

Tot mijn schrik namelijk gebeurde bij Maarten van Veen hetzelfde als bij Robin. Op bord acht kwam hij met de witte stukken in een voordelige stelling met meer ruimte en met aanvalsdruk op de zwarte koningsstelling. Tot het moment dat zwart ineens zijn dame uit een penning haalde en patsboem de witte dame in de penning stond. De rollen omgedraaid! Nog even stug doorknokken, maar de nul was onvermijdelijk…

Dan invaller Pim Braggaar, die met de zwarte stukken op bord 7 een echte Pim-stelling op het bord kreeg. Voorzichtig manoeuvrerend, een pion vóór, maar wat minder ruimte en heel gehaaid afruilend richting een eindspel dat remise werd door zetherhaling nét voordat het een eindspel werd. Misschien had Pim nog verder kunnen spelen, maar dat was waarschijnlijk link geworden. Dus: een prima half.

Richard Koes met zwart kwam ook in het voordeel! Met een wild opgezette aanvalspartij ramde hij door de witte koningsstelling: Zwarte dame op h4, loper op g3 en een paard op f2 dat familieschaak gaf tegen toren op h1 en dame op d1. Het leverde een volle toren op. Nog even de kleine witte aanval afslaan en de vis was op het droge! Richard is topscorer van Philidor-II: heel goed gedaan Richard!

De tussenstand was nog even zorgelijk: 3 tegen 3 …, en lang niet overal gelijke of betere stellingen, maar er kwam verandering! Wadim Sharshov aan bord 1, die aanvankelijk een goede stelling had, maar intussen zijn voordeel zag verdampen, vond een geweldige manier om het tij te keren. Wadim dreigde mat in 1. De witspeler dacht nu heel lang na over allerlei varianten en leek een krachtzet te doen. Maar …. wat is dat? Die had Wadim niet gezien! Even checken … Wit vergeet eerst dat mat in 1 op te heffen!? Met Df1 schaak mat beëindigt Wadim in één klap de partij met een vol punt! Dat is meer dan ik dacht en was ook hard nodig! Het betekende 4-3 voorsprong in plaats van achterstand of 3,5 tegen 3,5.

Nu knakte er het één en ander bij de tegenpartij. We hebben al een matchpunt en de stelling van onze laatste partij, die van Ton Kohlbeck met wit aan bord 6 leek toch wel remise! Een schitterend eindspel! Ton speelde krachtig. Lastig rekenen, want er moest wél een stuk ingeleverd worden tegen een doorbrekende vrijpion. Er bleef een eindspel over van drie witte verbonden pionnen tegen één zwarte pion en een zwarte loper. Ik was nog even bang dat het niet ging lukken, maar al spoedig werd duidelijk dat we niet één maar twee matchpunten gingen overhouden!! De stelling van Ton ziet u in het diagram. Leuk om na te spelen! Zeker het prachtige einde, waar Ton de tegenstander kan laten promoveren, maar zelf dan direct mat geeft..

Later bij de chinees lezen we het bericht dat onze concurrenten LSG-IV en Caissa-IV gelijk hebben gespeeld. Dat was de minst mooie uitslag tussen die twee! Toch hebben we een goede kans als wij volgende keer tegen Almere weten te winnen. Dan laten we hopelijk twee teams achter ons. De laatste ronde wordt dan heel spannend: wat gaan we doen tegen koploper Rijswijk? Gaat het vermijden van degradatie straks om bordpunten? Wie weet …

Eén ding is zeker, de chinees in de Stevenshof is heerlijk! Wel vier uur later voordat we de zaak verlaten, maar zeer voldaan: door de resultaten en de lekkere gerechten. Volgende keer 3 tafels bestellen van 5 personen! Een groep van 16 mensen was ook wel wat veel voor de keuken!

En nu op naar 13 april!! De dag van de waarheid! Moge het Philidor goed gaan! Ook team drie kan zich veilig spelen tegen hetzelfde Almere. Wie reserveert een tafel bij de Chinees aldaar?

Plaats een reactie (ja, graag!)