Philidor 2 begint nieuw seizoen voortvarend

      1 reactie op Philidor 2 begint nieuw seizoen voortvarend

Door Frank Zeven

Zaterdag 28 september 2019 hebben zowel Philidor 1 als Philidor 2 een prima start van het seizoen beleefd! Beide teams speelden tegen DD uit Den Haag. Het was natuurlijk gedurfd om rond Leidens Ontzet de strijd met onze club aan te gaan, maar zo’n positieve uitslag hadden we niet geheel kunnen voorspellen…

Philidor 2 startte goed. Op Elo-papier (copyright Michiel Vergeer) zou winst waarschijnlijk moeten zijn. Op de topborden (1-3) namen Jan Aart, Bert en Herman plaats, spelers die nu het tweede team zijn komen versterken, aangezien Philidor 1 niet meer een tiental maar een achttal is geworden. Heerlijk om aan die borden versterking te hebben zitten, waardoor automatisch de overige spelers wat borden kunnen zakken. Dat laatste zorgde ervoor dat de borden 4 tot en met 8 allemaal in winst voor Philidor eindigden. De punten voor DD2 werden aan de eerste drie borden gepakt.

Als playing captain heb ik wel het één en ander kunnen waarnemen, maar de echte finesses … daar waag ik me niet aan! Om te beginnen mijn eigen partij: door slordig spel van mijn tegenstander en handig spel van mijzelf stond ik op zet 18 een gezonde pion vóór. Grappig is dat mijn tegenstander vlak daarvóór Tdd2 had gespeeld (een zet waarin zijn eigen teamnaam opgesloten zit!). Ik had wel een slechte loper, maar de stelling was zodanig dat ik altijd wel ergens kon breken. Het loper-pionnen eindspel was na afruil van alle zware stukken uiteindelijk gemakkelijk gewonnen. Zo was ik als eerste klaar en kon ik mij een beetje bezighouden met andere partijen. Wadim Sharshov had een kwaliteit gewonnen, maar zag dat hij op het juiste moment met teruggave van die kwaliteit gecombineerd met open lijnen voor de torens richting de zwarte koning kon winnen. Goed gespeeld! Aan de andere kant naast mij zag ik Richard Koes na lang manoeuvreren een stelling bereiken met dominantie over de witte velden voor zijn paarden en de dame. Zwart kon een tijd lang keepen, maar moest in het stof bijten na kwaliteitswinst. Willem Jan van Briemen had met zwart ook de tegenstander beet. Een versplinterde witte koningsstelling, alle stukken gebonden aan de onderste rij: wit stond eigenlijk bijna pat. Ik kon geen zetten meer bedenken die niet zouden verliezen. Er resteerde een eindspel van toren en 2 pionnen tegen toren-paard-pion. Het werd vakkundig uitgetikt. Ook Wessel Braggaar had een stelling op het bord gekregen die hij goed kende. Ook daar kwam het tot kwaliteitswinst. Toen de dames werden geruild en Wessel een toren tegen een loper+pion overhield was het eenvoudig uit. Dat waren 5 winsten!

Herman van Halderen aan bord 3 kreeg een agressief aanvallende Mark Bueno tegenover zich. Zijn tegenstander was de winnaar van de B-groep van het laatste LCT-toernooi. Er kwam een enorme aanval via de koningsvleugel op Herman af. Verbazingwekkend hoe taai Herman zich verdedigde. Het liep uiteindelijk fout af: was er wellicht in de analyse tóch nog een verdediging? Bert van der Marel kreeg met wit aan bord 2 een goede stelling. Hij leek heel rustig op een positioneel voordelig eindspel af te gaan, toen hij plotseling te vroeg de b-pion opspeelde naar b6. Die bleek daar verloren te gaan. Een zetverwisseling? Gelukkig kon Bert op veld e6 compliceren. De tegenstander bood op een gegeven moment remise aan. Dat zou op dat moment de vierenhalve punt (en dus matchwinst) opgeleverd hebben. Bert keek nog een tijd of er een geforceerde winst in zat, maar nam uiteindelijk de remise aan. De eindstelling van Bert staat hieronder. De getoonde variant lijkt te bewijzen dat het inderdaad remise was (maar deze was achter het bord moeilijk te vinden).

Vd Marel – Kuiper (uitslag: 0,5-0,5), eindstelling met variant:

Jan Aart van der Steen had aan bord 1 zwart. Ik zag een zeer ingewikkelde opening. Ik meende aan Jan Aart te merken dat hij de situatie onder controle had. Het draaide erom of de witte pionnen na opstomen zwak of sterk zouden worden. Het werd het laatste. Ik heb de slotstelling helaas niet gezien, maar het was niet te houden.

Toen ná onze wedstrijd ook Philidor 1 op duivels mooi gespeelde manier niet een gelijkspel maar de overwinning pakte, was het heerlijk om bij de Chinees lekker na te tafelen. Toeschouwer Jan van Amsterdam schoof ook aan. Gezellig! Op naar nog meer mooie wedstrijden!

1 gedachte over “Philidor 2 begint nieuw seizoen voortvarend

Plaats een reactie (ja, graag!)