Philidor 1 wint weer, nu met 5,5-2,5 van ZSC Saende

Door Michiel Vergeer

Afgelopen zaterdag was de winterstop voorbij. Voetballers gaan overwinteren op de Canarische eilanden of langs de stranden van Zuid-Turkije, schakers verwarmen zich met de wereldtoppers aan de Hoogovens of in Groningen. Philidor staat na een mooie eerste helft van het seizoen op de tweede plaats. Als we na deze zesde ronde bovenaan wilden staan, dan zouden we zelf moeten winnen én de wedstrijd tussen de nummers 1 en 3 zou in het voordeel van de nummer 3 moeten eindigen.

We hadden geen invallers. Na een uur spelen zag ik op bijna alle borden open stellingen met ogenschijnlijk lichte voordelen voor ons. Ik zag Thijs met de dame op b2 een pion winnen. Ooit heb ik geleerd dat nooit te doen zelfs niet als het goed is, maar bij Thijs ging het goed. Nico veroverde ook een pion maar hij gaf die terug voor een ruimere stelling. Stef had met zijn b-pion de pionnen van de tegenstander op de damevleugel vastgelegd en daardoor meer pionnen op het strijdtoneel. Jan Aart kreeg te maken met een massale pionnenstorm op de damevleugel. Er werd op veel borden (lang) zonder rokade gespeeld.

In het daaropvolgende uur kwam Thijs steeds beter te staan en won ook de kwaliteit met dameruil. Na twee uur spelen bracht hij het eerste winstpunt binnen. De stellingen van Léonore en Arres zagen er positief uit. Maarten viel ook aan maar was wel een pionnetje achter geraakt. Arres won even later de kwaliteit voor een pion, maar in het vervolg kreeg zijn tegenstander steeds meer kansen. Guido sloeg daarom in een interessante, gelijkwaardige stelling op bord 1 een remiseaanbod af. Léonore had zo’n krachtige koningsaanval dat zij kwaliteitswinst versmaadde en koos voor spelen op directe winst. Een goede keuze want met een paardoffer op g6 sloopte zij de stelling van de tegenstander (2-0). Toen dit gebeurde kreeg ook Guido voldoende vertrouwen in de eindoverwinning en kwam hij remise overeen. Nico’s stelling zag er in het dame plus toreneindspel voordelig uit. Ook nadat hij de tegenaanval had geneutraliseerd met torenruil speelde hij in het dame-eindspel heel mooi op winst. Stef hield zelf de verdediging dicht en kwam winnend binnen met een mooie aanval langs de open andere kant. 3,5-0,5 bij de tijdcontrole.

Maarten moest met de pion minder in een ongelijke loper plus dame eindspel vechten voor remise. Ik hoopte dat hij de dames kon ruilen maar het omgekeerde gebeurde. De ongelijke lopers gingen er af en het resterende dame-eindspel bleek uiteindelijk niet te houden. Ondertussen had Arres de winst binnengebracht. Met een wending waarop hij al een tijd loerde kon hij een grappig mat afdwingen. Nico had een sterk gespeeld dame-eindspel getransformeerd in een twee tegen een pionneneindspel op de koningsvleugel. Veel oppositie maar het lukte Nico niet om remise te vermijden vanwege de h-pion. Het schaakbord is soms niet breed genoeg! De langste partij was die van Jan Aart. Daar was de stelling in elkaar vastgelopen met nauwelijks pionnen van het bord. Jan Aart had wel een pion geofferd. Wit had gevaarlijke dreigingen over de lange diagonaal en over de open a-lijn maar kwam er niet door. Remise.

Een 5,5-2,5 overwinning. De grootste van het seizoen. Na de wedstrijd waren we uiteraard geïnteresseerd in de uitslag van de wedstrijd in Hoorn van de koploper tegen nummer 3, LSG. De koploper wint. De achterstand blijft een matchpunt. We staan nu steviger op de tweede plaats.

Geef een reactie