Philidor 1 wint ruim (6-2) van Paul Keres 2

Door Michiel Vergeer

Afgelopen zaterdag 26-11 was er voor ons voor het eerst sinds lange tijd in de KNSB-competitie een dubbelslag. Philidor 1 tegen Paul Keres 2 en Philidor 2 tegen Paul Keres 3. Een massakamp Leiden -Utrecht aan 16 borden. Uw verslaggever concentreert zich op de eerste wedstrijd. We waren compleet maar bij het begin van de wedstrijd zaten maar vier van de acht achter de borden. Voor de meesten lag het aan de bus. Eén buschauffeur kon de weg niet vinden, een andere kwam niet opdagen, hoorde ik. Op een KNSB-zaterdag worden dus niet overal de beste chauffeurs ingezet! Met een kwartier achterstand begonnen de laatsten van de onzen. Bij Paul Keres ontbrak hun teamleider Hein Piet van der Spek, oud-lid van Philidor.

De eerste tekening in de strijd zag ik bij Herman. Hij had na de opening een pion meer maar het was een geïsoleerde dubbelpion. De tegenstander van Léonore had een matig gedekte pion op d5. Hij verbruikte veel tijd om te bedenken hoe verder. Een aanknopingspunt voor haar aanval. Nico had minder ruimte en leek onder enige druk te staan. Maarten viel onverschrokken het zwarte centrum aan met f2-f4. Ruimtevoordeel in een scherpe stelling. Bij Guido werd veel tijd voor de opening gebruikt. Al vroeg werden de dames geruild. Hij leek iets betere perspectieven te hebben ondanks ongelijke lopers. Arres lijkt met minder ruimte mogelijk in het nauw te komen. Bij Thijs stonden heel lang alle pionnen op het bord. Stef verbruikte veel tijd in een stelling met zijn pion op d5 tegen voorbijgelopen zwarte pionnen op e5 en f5. Na twee uur spelen had Herman bekwaam manoeuvrerend de geïsoleerde pluspion omgezet in een echt pluspionnetje. Nico moet de dames ruilen maar lijkt zich los te kunnen werken. Bij Maarten slaat de vlam in de pan. Hij verliest een pion maar wint een stuk. Dat lijkt gepend verloren te gaan maar door een tweede pionoffer kan hij het behouden. Rond half vier zag ik overwicht voor ons aan de lagere borden en hoopte ik op evenwicht aan de andere borden. Om vier uur werd ik pessimistischer.

Maarten heeft te maken met gevaarlijk oprukkende vrije centrumpionnen, Arres stond onder grote druk, Stef had veel minder tijd in een lastige stelling. Bij Thijs is het voor mij onoverzichtelijk. Hij lijkt een pion te verliezen maar heeft een witte toren ingesloten op h1. Guido slaat daarom een remise aanbod af. De eerste beslissing valt om 4 uur 20 bij Stef. Hij wordt er af gecombineerd door de op Elo-papier sterkste tegenstander en verliest de kwaliteit en daarmee de partij (0-1). Gelukkig keren dan de kansen. Nico wint ineens als de tegenstander zijn kansen overschat, Léonore wint zoals verwacht pion d5 en combineert dat voordeel naar winst. Zij blijft daarmee onze topscorer. Maarten moet zijn stuk terug offeren maar moet in het toren plus paard eindspel vechten voor remise. Guido staat inmiddels een pion voor. Arres lijkt stand te houden, Herman staat inmiddels een kwaliteit plus pion voor. Direct na de tijdcontrole wint Thijs. Zijn aanval tegen de benauwde witte koning en ingesloten toren slaat door. 3-1 en nog 4 partijen bezig.

Wij hebben nu toch uitzicht op de winst. De tegenstander van Arres offert een paard voor twee vrijpionnen, maar hij kan hun opmars stuiten. Maarten kan niet verhinderen dat de zwarte koning opmarcheert en hij komt in een matnet (3-2). Guido marcheert met zijn koning in het lastige paard plus ongelijke lopers eindspel kordaat op naar nog een pion winst en dreigt met zijn h-pion door te lopen (4-2). In de tweede tijdnoodfase blijft Herman rustig alle schwindelkansen afwenden en wint. Tegen 6 uur heeft Arres de vrijpionnen goed geblokkeerd en wint in de tegenaanval de ene pion na de andere. 6-2 wordt de eindstand. De wedstrijd was spannender dan de uitslag doet vermoeden. We staan nu met 4 uit 4 stevig in de brede middenmoot. Jammer genoeg haalde het tweede het net niet.

Verslag vanuit Utrechts perspectief

Geef een reactie