Door Michiel Vergeer
Zaterdag 23 april was de laatste competitiewedstrijd, tegelijk de verste uitwedstrijd, tegen PION in Groesbeek. Groesbeek ligt daar waar Nederland glooiend wordt, dichtbij de grens. In 1944 is er zwaar gevochten wat gedocumenteerd is op borden in het centrum. PION betekent punten is ons nevendoel, maar dat is misleidend. Een belangrijk wapen is hun begintijd:12 uur. Enkelen van ons moesten nog achterstallig ontbijt halen. PION is een stabiele, homogene vereniging. Hun teamleider vierde dat hij al 50 jaar onafgebroken in het eerste team speelt. Volgens de ELO-rating zijn Philidor en PION even sterk. Beide teams konden niet meer promoveren of degraderen en speelden deze wedstrijd met drie invallers.
Na anderhalf uur spelen was ik duidelijk optimistischer over onze witspelers dan over onze zwartspelers. Stef had tegen hun topscorer enige druk op pion d6, Nico moest optornen tegen een dreigende pionnenopmars op de koningsvleugel, Arres stond onder grote druk met een achtergebleven pion op c6, Léonore had meer ruimte tegen een tegenstander die het hele seizoen met wit had gespeeld en nu met zwart zijn paard opvallend vaak manoeuvreerde. Thijs viel onvervaard door het midden en op de koningsvleugel aan, Wessel stelde de rokade lang uit om aanvalspunten te vinden. Bij Willem zag ik een degelijke opstelling, bij Frank dacht de tegenstander heel lang na of hij Frank een dubbele f-pion zou bezorgen.
Bij Thijs sloeg het eerst de vlam pan volledig in de pan. Hij offerde twee torens voor dame en pion met een aanval van zijn dame en loper op de open koningsstelling. Zijn aanval sloeg snel door (1-0). Niet veel later werd het remise aan bord 1 voor Stef. Gunstig zag ik het gaan bij Léonore en Willem. Beiden wonnen een pion. Léonore op d6 met een schijnoffer van de toren, Willem won een te driest opgespeelde pion op c4. Frank kreeg inderdaad een dubbele f-pion en een open koningsstelling. In het eindspel gaf ik zijn dame en paard niet veel kans tegen dame en loper. Ook Nico en Arres stonden onder druk. Arres offerde met voor hem nog weinig tijd op de klok, een pion om met actief tegenspel een toreneindspel te kunnen houden. Bij Wessel was er maar één open lijn, leek het evenwicht niet verbroken en werd er na twee uur en drie kwartier tot remise besloten (2-1). Een half uur later werd ook bij Nico het punt gedeeld. Scherp kijkend naar de dreigingen op de koningsvleugel kon hij in het centrum dameruil afdwingen en een rustige gelijke stand. Hij haalde dit seizoen 7,5 uit 9. Een uitmuntend resultaat! Hij is daarmee ongedeeld topscorer in de hele klasse 2C. Een aardig zijsprongetje is dat zijn broer en oud-Philidor speler Rini Kuijf Rotterdam in de meesterklasse wist te houden. Léonore kraakte de stelling van haar tegenstander steeds verder en sloot af met mat. Frank maakte mij nog opgewekter. Hij wist eeuwig schaak af te dwingen en daarmee het eerste matchpunt. Arres haalde zet 40 op tijd en wist het 2 tegen 1 toreneindspel behendig remise te houden. In tijdnood verslikte Willem zich helaas en dreigde minstens de kwaliteit te verliezen. Hij offerde zijn dame voor toren en paard en toen hij de open lijn kon bezetten werd tot remise besloten. Een 5-3 overwinning voor ons.
Met 11 uit 9 kunnen wij als promovendus op een geslaagd seizoen terugzien. Op de terugweg bij de Chinees in Woerden zagen we dat we vierde zijn geworden. Het kampioenschap en de tweede degradatieplaats gingen naar de teams die ik daar na de vorige beslissende ronde verwachtte. Bij de eindstand valt op dat wij als enige in deze klasse van kampioen Messemaker wisten te winnen!