Philidor 1 net onderuit in Amersfoort: 4,5-3,5 nederlaag

Door Michiel Vergeer

Zaterdag begon de KNSB-competitie 2016-2017 voor Philidor 1 in en tegen Amersfoort. Na het geslaagde seizoen 2015-2016 starten we met een wedstrijd tegen een op Elo-papier vrijwel gelijkwaardige tegenstander. Aan het begin van de week leek het een kleffe schaakwedstrijd in tropische temperatuur te worden, maar gelukkig deed de temperatuur een stapje terug voor de KNSB-schakers. De wedstrijd was in de parochiezaal van de kerk in Hoogland. Niet te verwarren met de monumentale Hooglandse kerk in Leiden.

Beide teams waren compleet voor de spannende krachtmeting. Bij een eerste rondgang zag ik veel f5. Nico kreeg een pionopstelling d5, e6 en f5 tegenover zich. Hij zette de hele partij een sterk paard op e5, gedekt door pion d4. Stef speelde zelf f7-f5 als onderdeel van zijn aanvalsplan. Guido kreeg dezelfde zet tegen, en Herman kon een sterk paard op f5 posteren. De eerste beslissing viel al na anderhalf uur. Thijs ontwikkelde zijn koningsvleugel even niet om een tempowinst te halen. Het mislukte volledig toen hij twee zetten verwisselde, een pion verloor en slecht samenwerkende stukken overhield (1-0). Niet veel later kreeg Léonore een remiseaanbod van hun teamleider Peter Reedijk, inderdaad de broer van ons oud-lid Anne Reedijk. Zij was niet met voordeel uit de opening gekomen en accepteerde remise.

Aan de zes resterende borden werd fors strijd geleverd zonder dat ik doorslaand overwicht zag. In het laatste uur voor de tijdcontrole werd de strijd tactischer. Herman had ruimteoverwicht en een gedekte vrijpion op d5. Hij viel aan op de koningsvleugel, zijn tegenstander rukte met zijn pionnen op de damevleugel ver op. De stelling werd dichtgeschoven waarna remise werd overeengekomen. De wedstrijd bleef heel spannend. Stef nam met loper h6 de toren op e3 onder vuur. Met sterke zetten won hij pion na pion en daarmee de partij (2-2). Maarten zocht de hele partij naar voordeel. Zijn tegenstander ruilde veel af naar een stand met ogenschijnlijk ruime remisemarge. Guido speelde een heel ingewikkelde partij. Zijn dame liep voortdurend gevaar, terwijl hij materiaal won. Uiteindelijk moest hij zijn dame offeren voor twee torens. Het was te weinig voor de winst, te veel voor verlies. Remise. Arres probeerde van alles om in het voordeel te komen, maar zijn ver opgerukte d-pion kon worden gestuit. Met nog seconden op de klok werd remise overeengekomen (3-3). Al die tijd had Nico geprobeerd om in het voordeel te komen o.a.met een pionoffer op g4 en druk op de achtergebleven pion op e6. Zijn sterke tegenstander verdedigde nauwkeurig en hield tegenkansen aan de andere kant van het bord. Vlak na de tijdcontrole werd remise overeengekomen.

Alles hing nu af van de partij van Maarten. Op weg naar de tijdcontrole speelde hij in het toren plus paard eindspel iets te optimistisch op winst. Zijn koning raakte in het nauw. Rond de tijdcontrole moest hij een pion prijsgeven en resulteerde een toren eindspel met vijf tegen vier pionnen. Ruim een uur hield hij stand in dit toreneindspel tot zijn tegenstander alleen nog een f-pion overhield. Maartens koning was een lijn afgesneden. Kon Maarten het remise houden? De deskundigen zoeken nog uit of en zo ja, hoe hij het remise had kunnen houden! Helaas liet hij zich nodeloos een lijn terugduwen en daarmee was de partij verloren. 4,5-3,5 nederlaag.

Goed gevochten maar net geen matchpunt! Vijf remises, een winst en helaas twee nederlagen. Al onze witpartijen werden remise! Over drie weken thuis de matchpunten halen.

1 gedachte over “Philidor 1 net onderuit in Amersfoort: 4,5-3,5 nederlaag

  1. Anoniem

    Volgende ronde matchpunten én een flinke Chinees na afloop. Philidor2 is er ook bij (bij die Chinees, maar gaat ook voor de matchpunten!)!

Geef een reactie