Philidor 1 grijpt laatste kans

Gezien de onderste plaats in de KNSB klasse 3G moest Phildor 1 nodig punten pakken. Waar het een aantal keer nipt verloor werd nu in Utrecht tegen Paul Keres 3 met de kleinst mogelijke cijfers gewonnen. De teams in deze klasse zijn aan elkaar gewaagd en ook deze druilerige zaterdagmiddag gaf hetzelfde beeld. Tot vlak voor de tijdcontrole waren alle partijen nog bezig op Guido Bakker na. Hij won fraai met zwart door aan te tonen dat zijn tegenstander beter eerst had kunnen ontwikkelen en dan pas aanvallen in plaats van andersom. Ook Leonore Braggaar won. Zij wist haar prettige voordeel in de tijdnoodfase om te buigen naar winst. De klok bracht de genadeklap. Een voorsprong betekende dit niet, want in tijdnood liet Willem van Briemen zijn tegenstander teveel kansen en raakte een stuk kwijt. Arres Oudshoorn verloor door een gesloten stelling te graag te willen openen, maar bleek er slechter uit te komen. Dat betekende dus een 2 – 2 tussenstand.

Op de andere vier borden waren de rookwolken na de tijdcontrole opgetrokken, maar heel positief stond het er niet voor. Thijs Roorda stond zeer prettig en Nico Kuijf stond een pion achter in ruil voor initiatief. Herman van Halderen moest echter een toreneindspel met een pion minder verdedigen en ook Piet Bakker stond een gezonde pion achter. Thijs won inderdaad snel met een fraaie mataanval en Nico verzilverde zijn voordeel verrassend eenvoudig door een slordigheid van zijn tegenstander. Herman kon zijn eindspel niet houden, waardoor de tussenstand inmiddels 3 – 4 (in ons voordeel) luidde. Piet Bakker moest dus nu een huzarenstukje leveren door een remise binnen te slepen. Hij verdedigde zich dapper en wist de extra vrijpion van zijn tegenstander te ruilen en de strijd van twee naar één vleugel terug te brengen. Vervolgens kon hij het eindspel toren + twee pionnen tegen toren + één pion binnen de remisemarge houden. Hoera, een 3½ – 4½ overwinning! Driemaal werd met deze smadelijke cijfers verloren, nu zat het mee. Door deze overwinning staat Philidor 1 nu gedeeld 6e, samen met twee andere teams met 5 punten. Nummer 9 en 10 hebben 4 punten. Kortom deze overwinning was hard nodig, net als punten uit de komende wedstrijden.

Van het tweede heb ik niet veel meegekregen. Zij moesten naar Giessenburg. Zij speelden zoals de oplettende lezer al heeft opgemerkt zonder kopvrouw Leonore Braggaar, die in het eerste inviel. Ook Pim Braggaar liet zich vervangen. Invaller Richard Koes scoorde een verdienstelijke remise. Maarten van Veen won en daarmee waren de punten op. Een 6½ – 1½ nederlaag dus. Dat betekent dat Philidor 2 alleen nog degradatie kan ontlopen als het tweemaal achtereen wint, waaronder van het nu al op de eerste plek geëindigde Santpoort.

Geef een reactie