Philidor 1 en Dordrecht delen de punten

door Michiel Vergeer

Zaterdag 17 december was Dordrecht-Philidor gepland als vijfde ronde van de KNSB competitie. Beide ploegen stonden met 4 uit 4 precies midden in de stand. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden en dat is het geworden! Een bekende uitdrukking is: hoe dichter bij Dordt, hoe donkerder het wordt. Gelukkig hadden in de vorige ronde al onze zwartspelers gewonnen. Dus ik had er alle vertrouwen in. Maarten was niet beschikbaar. Jan-Aart van der Steen valt in. Voor hem een terugkeer in de KNSB-competitie na zeker een handvol jaren afwezigheid. In de interne competitie heeft hij zijn visitekaartje al af gegeven.

Keurig op tijd zaten we achter de borden. Meestal wacht ik een uurtje om te kijken hoe we uit de startblokken komen, maar dat liep dit keer onthutsend anders. Nico vergat in de opening een verdedigende tussenzet f2-f3, die hij 99 van de 100 keer speelt. Nu ging het ineens mis. Hij verliest zijn d-pion met krakende stelling. Gedesillusioneerd geeft hij meteen op! (1-0). Lang geleden dat Nico verloor. Om bij te komen gingen wij op zoek naar een goede Chinees.

Zo rond 3 uur zag ik tekening aan de overige borden komen maar zeker nog niet een inlopen van de vroege achterstand. Guido lijkt terug te moeten. Stef heeft zijn tegenstander een geïsoleerde dubbele c-pion bezorgd tegenover het loperpaar. Thijs zoekt de aanval maar zijn tegenstander vangt rustig op. Jan Aart ruilt thematisch de witte lopers en heeft de goede loper in een nogal dichtgeschoven stelling. Arres offert in een scherpe stelling zijn pion d4 om de kwaliteit te kunnen winnen maar hij denkt lang na of dat wel kan. Goed gaat het bij Herman. Hij centraliseert zijn dame en loper met een matdreiging op h2. Zijn tegenstander blokkeert dit door de f-pion op te spelen maar dan kan Herman de pion op e3 met schaak incasseren. Léonore heeft een gat op de g-lijn waar veel zwarte stukken op zijn gericht en een koning in het midden. Haar stukken strijden op de damevleugel.

Een half uurtje later heeft Arres veel pionnen verloren voor de kwaliteit en staat onder grote druk. Thijs verliest in elk geval een pion op a3 met een schijnoffer zonder echte compensatie, integendeel met een tweede pion op b4 in doodsnood. Bij Léonore worden op e3 lopers geruild en krijgt ze overwicht in het centrum waar haar koning sterk blijkt te staan. Bij Herman worden alle zware stukken geruild. In het eindspel heeft hij het loperpaar tegen loper en paard en nog steeds een gezonde pluspion. Bij Jan-Aart staan alle 16 pionnen nog op het bord. Weer een half uurtje later vallen beslissingen. Thijs probeert onder opoffering van materiaal alles of niets aan te vallen. Misschien had hij nog kansen op remise gehad als hij met zijn toren op de zevende lijn de loper had genomen. Nu wordt hij er af gecombineerd door hun op ELO-papier sterkste tegenstander. De volgende nul was voor Arres. Hij verliest steeds meer materiaal zonder onder de druk uit te komen. We staan met 3-0 achter bij het begin van de eerste tijdnoodfase. Om een bekende politicus te parafraseren moeten we nu een geitenpaadje volgen als we nog een of twee matchpunten willen. Een eerste stap op dit paadje komt van Guido. Hij weet de tegenstander nauwkeurig en bekwaam op te vangen. Remise tegen een tegenstander die tot nu toe 100% had. Stef slaat met het oog op de stand een remiseaanbod af. Niet veel later drukt Léonore door naar de winst en heb ik bij de tijdcontrole (3,5-1,5) weer hoop dat we niet meer kansloos zijn. Bij Jan-Aart is er eindelijk een pion geruild, maar lijkt de remisemarge ondanks een open h-lijn groot. Stef wint met een tijdelijk kwaliteitsoffer een pion. In het ontstane dame plus toreneindspel komt er niet veel later nog een pion bij. Zijn tegenstander zoekt naar eeuwig schaak maar Stef neutraliseert bekwaam de laatste stuiptrekkingen. Herman rukt met zijn koning op en dreigt meer pionnen te winnen. Hij ontwijkt keurig alle pogingen om er een ongelijke lopereindspel van te maken en scoort de gelijkmaker. Jan-Aart zoekt tot het laatst naar mogelijkheden om met een stukoffer een vrijpion te laten promoveren maar de tegenstander houdt stand. De wedstrijd eindigt na vijf uur spelen in 4-4. Na de grote achterstand toch een matchpunt! Bij de Chinees was er applaus voor de winst van Philidor 2 in Arnhem!

Geef een reactie