Nuttige overwinning Philidor 1

      Geen reacties op Nuttige overwinning Philidor 1

Door Michiel Vergeer

Afgelopen zaterdag 2 november stond de tweede ronde van de KNSB op het programma met de wedstrijd DD 2 – Philidor 1. Altijd een interessante wedstrijd in het Nationaal Schaakgebouw in Den Haag. Een gebouw met een bijzondere sfeer waar nog veel herinneringen voortleven zoals aan bohemien-schaakgrootmeester Jan Hein Donner die geëerd wordt met een eigen J.H. Donnerzaal. Er is ook een centraal opgestelde prijzenkast waarbij een gedenksteen van de match Hollandia-Jugoslavia herinneringen opriep aan onze onlangs overleden oud-voorzitter Jovan Pajcin. We zagen ook bekenden zoals ons erelid John van der Wiel die dit jaar DD moet redden voor de eerste klasse. Na al dit gemijmer terug naar de wedstrijd. Beide teams speelden in hun sterkste opstelling.

Na ruim anderhalf uur spelen was er nog weinig tekening in de strijd. Er werd verwoed gespeeld en vooral bij het middenrif stonden nog bijna alle pionnen en stukken op het bord. Als eerste uitslag kwam een half uurtje later een mooie winst van Alexander Polak binnen. Met zwart won hij vele tempo’s en zette na dameruil de witte koning op de koningsvleugel vast. Met torenverdubbeling werd zijn mataanval onweerstaanbaar. Een overtuigende overwinning waarmee hij nu met 100% onze topscorer is. Even later was er een remise voor Nico Kuijf. DD had het jonge talent Marijn den Hartog aan bord 1 opgesteld. Er werd snel veel afgeruild zonder dat het evenwicht werd verbroken. Nico probeerde het nog een tijdje in een lopereindspel maar kwam er niet doorheen. Guido Bakker kreeg een remiseaanbod van zijn tegenstander Jan Joost Lindner. Hij sloeg het na overleg af, won een dubbelpion maar Lindner creëerde met een actieve toren voldoende tegenspel. Dus toch remise. Hetzelfde resultaat haalde Thijs Roorda aan bord 6. Zijn tegenstander leek iets vrijer te staan maar beiden durfden niet scherp aan te vallen. Een remise gebaseerd op wederzijds respect.

Deze voorsprong van 2,5-1,5 stond een tijd op het scorebord maar stelde mij nog niet gerust. Aan de borden 3 en 4 stonden we onder druk met flink minder tijd, aan de beide andere borden zag ik nog geen overtuigend voordeel. Intussen kwam onze voorzitter Bas van der Net ons ondersteunen en toen bleek ik te somber te zijn. Arres Oudshoorn had aan bord 7 een flinke koningsaanval, op de damevleugel had de tegenstander de overhand. Arres viel fel aan met pionzetten g2-g4 en h4-h5 en zijn aanval sloeg heel mooi door. Herman haalde daarna het winnende punt binnen. In een eindspel met heel veel pionnen en beiden 3 lichte stukken had hij minder zwakke pionnen. Het leek lang binnen de remisemarge te blijven. Net voor de tijdcontrole wist hij in het inmiddels op het bord gekomen paardeindspel een pion te winnen tegen de taaie Jos de Waard. Direct na deze beslissende overwinning werd het remise gegeven bij Stef van der Zon. Hij was een pion achter geraakt, en even later zelfs een dubbelpion in een viertoreneindspel maar hij speelde zo actief tegen dat zijn tegenstander geen winst zag (5-2).

Als laatste speelde Léonore Braggaar vermoedelijk de spannendste partij. Tegenstander Henk Happel hadden we op basis van altijd snel vergelend Elo-papier aan bord 1 verwacht. Beiden vielen scherp aan met vele tactische pointes en leken telkens gewonnen. Er promoveerde zelfs een pion. Bij de tijdcontrole werd afgewikkeld naar een ogenschijnlijk gelijke stand. Juist toen wikkelde de ervaren Happel af naar een dame-eindspel met een geblokkeerde achtergebleven pluspion. Misschien te houden. Léonore gaf vele schaakjes maar nadat Happel de geblokkeerde pluspion in een vrije pluspion had weten om te zetten waren de schaakjes uitgeput en was dameruil onvermijdelijk. Een nuttige 5-3 overwinning voor Philidor. Alle Philidorspelers hebben nu minstens een keer gewonnen, Alexander is met twee overwinningen topscorer.

Geef een reactie