Nipte nederlaag Philidor 1

      Geen reacties op Nipte nederlaag Philidor 1

Uitslag donderdag 18-4: De Zwarte pion 1 – Philidor 3  5-3

Door Michiel Vergeer

In de derde klasse G van de KNSB zijn de krachtsverschillen klein zodat elke ronde verrassingen oplevert en in elk geval spannende wedstrijden. Philidor begon zaterdag thuis met 8 uit 7 aan de achtste en voorlaatste ronde, DSC 3 met 7 uit 7. DSC 3 telde twee invallers maar die hadden een flinke ELO.  Vorig jaar eindigde deze wedstrijd in 4-4 en het werd ook nu een spannende wedstrijd. In de partij van Alexander gingen beide spelers snel van start. Na 20 minuten waren er geen dames en paarden meer op het bord en nog maar de helft van de pionnen en lopers! Theorie, zei men. Het eindspel zag er gelijk uit, zeker toen Alexander met zwart twee torens op de tweede rij kreeg. Er werd nog even geprobeerd een betere stelling op het bord te krijgen maar na minder dan twee uur spelen kwamen ze remise overeen.

Vrijwel tegelijkertijd haalde Thijs hetzelfde resultaat. Ook hier leek het evenwicht nimmer verbroken (1-1). Een rondje langs de borden stemde mij niet optimistisch. Nico, Harry en Arres leken minder, Herman en Stef gelijk en Maarten optisch beter. Maarten maakte het waar! Zijn opmars op de damevleugel ging vlot en was sneller dan de tegenaanval op de koningsvleugel. Mooi opmarcherend en de tegenaanval nauwkeurig in toom houdend haalde hij het volle punt binnen (2-1). Herman leek in eerste instantie goed te staan en een misschien gevaarlijke pion te winnen. Hij deed het in elk geval niet en werd nu verrast door een pionwinst van zijn tegenstander. Hij vocht lang door maar het eindspel met minuspion was niet te houden. Ondertussen had onze topscorer Stef een ogenschijnlijk gelijke stelling (een geïsoleerde pion, maar wel meer ruimte) op een vol bord. Hij zocht met het oog op de stand nog een tijd naar een winstkans maar die zat er niet in. Harry pakte in de opening een gambietpion en verdedigde die uit alle macht. Zijn tegenstander ontwikkelde zich beter, offerde nog meer pionnen en ondanks Harry’s verdedigen op het scherpst van de snede sloeg de aanval door (2,5-3,5). Opvallend was dat 3 van de 4 torens bij het eind van de partij nog in de beginstand stonden!

Arres liet een centrumpion van zijn tegenstander gevaarlijk opmarcheren. Hij moest daarbij zijn toren offeren tegen een vrolijk rondspringend paard. Tot na de tijdcontrole probeerde hij met een kwaliteit minder en een pluspion stand te houden maar het lukte helaas niet. Nico speelde aan bord 1 tegen het jeugdig toptalent Anna-Maja Kazarian. Zij leek na de opening beter te staan en Nico moest een kwaliteit offeren voor een tegenaanval. In een spannende slagenwisseling moest zij de kwaliteit terugofferen en bleef in het toreneindspel een pion achter. Heel nauwkeurig voerde Nico de partij naar de winst. Een 3,5-4,5 nederlaag is altijd heel vervelend want de beide matchpunten zijn voor de tegenpartij. Gelukkig hebben we flink wat bordpunten.

Bij de Chinees lukte het niet om verbinding met de KNSB-website te krijgen voor de andere uitslagen. Later bleek dat de degradatieplaats 9 nu bezet wordt door DD 2 met liefst 7 punten uit 8. De laatste ronde wordt dus nog heel spannend in deze klasse.

Geef een reactie