Maar wij hebben partijfragmenten en analyses

Corona lijkt al weer lang geleden. Een tijd lang ging het nieuws over niets anders dan mondkapjes, reproductiegetallen en prognoses. Inmiddels ligt dat ver achter ons en berichten dat er wellicht nog opleving komt, kunnen nauwelijks nog verontrusten. Nieuwe crises eisen de aandacht op en we hopen maar dat het virus ver weg blijft. De naweeën zijn echter nog overal merkbaar. Zoals de uitgestelde LSB-ronde Zwarte Pion A – Philidor A. Na enig overleg waarin ook Hemelvaartsdag werd genoemd, bleek donderdag 19 mei het meest geschikt. Het is sowieso een drukke schaakperiode met het PK van de LSB op de clubavond en afgelopen zaterdag de inhaalronde van de KNSB, waarover u al op deze site heeft kunnen lezen. Dit verslag is dus wat later dan andere, maar wij hebben partijfragmenten en analyses!

Voor de spanning laat ik eerst de tussenstand in de hoofdklasse van de LSB zien.


Spanning? De twee LSG-teams gaan aan kop en zullen onderling wel uitmaken wie de DGT-klok wint. Voor Philidor lijkt er weinig aan de hand. De Zwarte Pion staat onderaan en beschikt voor zover wij weten niet over geheime gentlemen die nog ingezet kunnen worden. Maar er degraderen drie teams. Dan is de zevende plek fataal. Zelfs bij winst van Philidor en ongunstige uitslagen elders, is er kans op degradatie. Er zit wat vertekening in de stand, omdat er soms nog één en soms nog twee rondes gespeeld moeten worden, ook weer een gevolg van corona. Allerlei scenario’s zijn mogelijk om toch nog te degraderen bij winst. Maar eerst moet er dus gewonnen worden. Ook de bordpunten kunnen nog de doorslag geven, dus alles voor de winst.

Jan Aart van der Steen kon als eerste aan de bitterballen beginnen. “Mijn tegenstander had een goede competitie gespeeld, met een TPR die zo’n 150 punten boven zijn eigen rating stond. Leek mij dus een gevaarlijke tegenstander, die ook nog eens zeer snel speelde in de opening. Na afloop bleek dat hij een vergelijkbare opening vorige week op het bord had gehad. In onze partij gaf wit zwart echter veel ruimte en door een onhandige opstelling kon zwart al vrij snel de witte stelling openbreken.”

Wadim Sharshov kwam snel daarna remise overeen toen hij met zwart massale stukkenruil niet meer kon ontwijken. Herman van Halderen en Jan van der Knaap wonnen snel. Jan: “Ik speelde met wit een Siciliaan waarbij zwart velden verzwakt om activiteit te krijgen. Zwart speelde het echter nogal onnauwkeurig, waardoor hij wel de zwaktes kreeg, maar geen activiteit. Om de stelling onder controle te houden, moest hij een pion geven, maar de zwaktes bleven. Toen ik met mijn stukken dreigde binnen te komen, gaf hij op na een schaak der wrake.”

Ikzelf speelde met zwart tegen Wayne Welch.

Gerard Visscher speelde als invaller verdienstelijk remise, al probeerde hij tot het pionneneindspel aan toe nog te gaan voor zijn kansen. Bert van der Marel had lang een gelijkstaande stelling, maar wel een complex eindspel. Zijn tegenstander had daar veel tijd voor nodig en stond onder de druk van het increment. Een kwaliteitsoffer om tenminste nog alle pionnen op één vleugel op te ruimen, werd door Bert handig in stukwinst omgezet.

Als laatste speelde Thijs met de nodige risico’s op winst. Ondanks een kwaliteit achterstand ging hij zetherhaling uit de weg om maar zoveel mogelijk bordpunten binnen voor Philidor te krijgen. Tot diep in de nacht werd er geknokt.

Uiteindelijk werd de einduitslag 1,5 – 6,5 voor Philidor.

De stand is nu als volgt.

Inmiddels heeft ASC gewonnen van Leiderdorp en is ons met een half bordpunt voorbij gestreefd. Zij hebben echter geen partij meer te spelen. Voorschoten zal wel winnen in de laatste ronde. Als Leiderdorp dan ook van AAS wint, staan we opeens op de gevreesde zevende plek. Wij moeten nog aantreden tegen LSG B. Winnen of gelijkspel zal lastig zijn, maar het verschil van 0,5 bordpunten op Alphen moeten we toch wel goed kunnen maken.

Plaats een reactie (ja, graag!)