Maandag 2 maart: Philidor 6 recreeert er op los: 3-1 winst. Kampioen? Yes, Kampioen!

Door Jetze Heun

Schaak Societeit Nieuwkoop ontving Philidor hartelijk (op maandag 2 maart, red.) in de knusse Kosterij, na een tocht in winterse buien over donkere polderwegen.

Charles Gebhardt, de gewaardeerde invaller uit een hoger regioon, nam de honneurs aan het 1e bord waar. Hij speelde zeer actief in een Morra variant van het Siciliaans, waarin een pionoffer na e4, c5, d4, cxd, c3, dxc, Pxc3 tot open lijnen leidt. De torens op de d-lijn, ondersteund door een moedige zwarte loper en 2 paarden, een listige opmars van de f-pion, beslisten de strijd, zeker toen een vijandelijk paard op h2 veroverd werd door die listige zwarte loper vanaf c7.

Hans Vodegel, aan het 2e bord, zette de toon met zwart: in een Russich-drie-paarden-spel (definitie Hans) verschalkte hij zijn tegenstander met een toren-aftrek-schaak op de e-lijn, waarbij zijn paard van e4 naar c3 sprong en de witte dame dat niet overleefde. Acht zetten!

Jetze Heun, aan het 3e bord, had een iets te enthousiaste tegenstander die met zwart in het dame-indisch vroegtijdig de dame op de kongsvleugel posteerde, maar de aanval onvoldoende ondersteunde. All na 10 zetten dacht zwart voldoende compenstie te nemen voor een in het nauw gedreven dame (tegen T+P). Dat was niet het geval, zijn stelling was verder heel slecht en de rest is dan een kwestie van techniek, zeggen ze, hetgeen geschiedde.

Toen was het 3-0 en half tien en maakten we ons op om bij Philidor een naderend kamipoenschap te vieren. Henk Postma aan het 4e bord dacht daar anders over. Hij kwam met zwart nogal verdrukt te staan met een open koningsvleugel en een lange bijna dichtgeschoven pionnenketen op de damevleugel met weinig velden voor zijn stukken. De paarden waren ondertussen van het bord verdwenen. Een lastige penning op zijn koning met drie aanvallende stukken maakte dat zwart behoedzaam moest manoevreren. Het werd tien uur, elf uur, half twaalf, en wij beseften weer eens dat het kijken naar een partij vele malen zenuwslopender is dan zelf spelen. De gezellige bar compenseerde dat wel. Beide spelers misten winsten, ontsnappingen, remises. De penningen verdwenen tot een eindspel waarbij zwart een klein materiaal voordeel had (T+2L – T+L+p), maar toen sloeg de vermoeidheid toe en verdwenen miraculeus de zwarte pionnen en moest hij toch opgeven.

Als Leithen dinsdagavond niet ruim wint, dan zijn we virtueel kampioen. Hup OEW!

Doordat Leithen 2-2 heeft gespeeld tegen OEW is Philidor 6 nu officieel kampioen. Proficiat heren!  (de redactie).

1 gedachte over “Maandag 2 maart: Philidor 6 recreeert er op los: 3-1 winst. Kampioen? Yes, Kampioen!

  1. Charles Gebhardt

    Jaaa dat varkentje hebben even gewassen hoor. Het woord gaat over Philidor 6. Kampioen !

Geef een reactie