Koploper klopt Philidor (7-3)

      Geen reacties op Koploper klopt Philidor (7-3)

Door Michiel Vergeer

Na een lange winterstop ging afgelopen zaterdag de KNSB-competitie verder met een uitwedstrijd van Philidor tegen Het Witte Paard Haarlem. De Haarlemmers draaien een goed seizoen en staan op de eerste plaats met uitzicht op promotie naar de Meesterklasse. Een geduchte tegenstander die flink meer ELO-punten achter de borden bracht dan wij. De heenreis naar Haarlem kostte veel meer tijd dan gepland doordat de toegangsweg naar de A 44 was afgesloten waardoor we de toeristische route via Katwijk en Vogelenzang moesten nemen.

Op veel borden werd meteen heel scherp geopend. Bijvoorbeeld veel f7-f5 en late rokades. Jan Aart offerde een pion voor ruimte voor de aanval.  Zijn tegenstander kon zijn damevleugel niet ontwikkelen. De eerste tekening na een uur spelen zag ik bij de onderste borden. Herman verloor een paard op h5 dat klem stond na g2-g4. Maarten zocht aanval maar de nauwkeurig spelende tegenstander, lang geleden lid van Philidor, ving dit op en na dameruil leverde paard g4 hem een pion op.  Een uurtje later zag ik de onzen beter in de strijd komen. Herman verloor inderdaad maar Jan Aart trok de stand gelijk door een prachtige koningsaanval te bekronen. Arres speelde tegen routinier Carlier. Hij moest nauwkeurig alle afruilmogelijkheden doorrekenen maar het klopte. Het resterende eindspel met toren en paard was in evenwicht. Een aantal zetten later werd tot remise besloten. Heel spannend was het ook op het bord van Thijs. Met de koning in het centrum en over een breed front opgerukte pionnen speelde hij op winst. Zijn tegenstander offerde een stuk om met de torens beslissend binnen te dringen. Maar Thijs weerlegde de aanval met toren  g7, offerde de dame tegen de twee torens en tikte de partij met het stuk meer bekwaam uit. Even genieten van de voorsprong tot de tijdcontrole!

Maarten probeerde met een actieve koning het toreneindspel nog te houden maar het lukte niet. Nico’s stelling oogde lang gelijkwaardig met aanvalskansen voor Nico maar enkele mindere zetten zorgden dat de laatste slag toch voor de Haarlemmer was (3,5-2,5). Guido was wat in het nauw gekomen toen hij zijn pionnenmeerderheid in het centrum kwijtraakte en moest vechten tegen een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Stef had eerder zijn zwarte pion naar c4 opgespeeld en probeerde met veel dreigingen de witte koning in het nauw te brengen. Soms leek het door te slaan, even later te verliezen. Na de tijdcontrole was het voldoende voor remise. Bij Léonore was een heftig combinatieduel bezig met een tegenstander die in het TATA-toernooi heel goed had gepresteerd. Soms leek zij de overhand te krijgen, vermoedelijk heeft zij ergens de winst gemist maar in de tweede zitting gaf een dame plus loper op de lange diagonaal de doorslag.

Zo mogelijk nog spannender en moeilijker te taxeren was de partij van Bert.  Zijn koning stond in een gesloten stelling in de hoek onder druk, maar hij had aanvalskansen via de open b-lijn tegen een zwakke a en c-pion. Hij kon in het voordeel komen door pion a5 te nemen maar toen hij dat naliet en een kwaliteitsoffer toeliet op d4 bleek na bijna vijf uur spelen de stelling toch verloren. Als laatste was Guido aan bord een bezig in een vier toren eindspel met een pion minder. Het leek te houden, ook toen een toren geruild werd met nog maar een pion op het bord, maar doordat de koning op de h-lijn was afgesneden kwam er tegen zessen toch verlies door deze finesse. Daardoor viel de nederlaag met 7-3 ruimer uit dan lange tijd verwacht. Er zijn kansen op een beter resultaat geweest in deze wedstrijd op hoog niveau. Er worden vast nog partijen geanalyseerd met de computer.

Plaats een reactie (ja, graag!)