Het tractorprobleem

      Geen reacties op Het tractorprobleem

Eind jaren 90 liet schaakjournalist Jules Welling in denksport-Cafe de Evenaar een schaakstudie zien en hij vertelde daarbij een mooi verhaal dat ongeveer als volgt ging.
“Er was eens een Georgische boer die een stelling analyseerde uit een partij van Chigorin die in remise was geeindigd. Hij zette het bord op het stuur van zijn tractor terwijl hij zijn eindeloze landerijen doorploegde en vond uiteindelijk een fantastische winst. Hij stuurde een brief met zijn ontdekking naar de redactie van 64, maar kreeg geen antwoord. Jaren later vond Michael Tal de brief in het archief. Hij was laaiend enthousiast en er werd besloten om de boer uit te nodigen voor een lezing. Het was echter te laat want hij was overleden.”
Bij nader onderzoek in de database van Harold van der Heyden blijkt het om een studie van Gijs van Breukelen uit 1970 te gaan. Veel plezier met het oplossen.

 

Mat in 4. (E. Hoekstra, 2000)

Wit speelt en wint. (A. Troitky, 1898)

Wit speelt en wint. (L. van der Marel, 2000)

Wit speelt en wint. (G. van Breukelen, 1970)

De oplossingen van vorige week:

Mat in 3. (A. Novotny, 1845)

Wit speelt en wint. (T. Kok, 1934)

Wit speelt en wint. (V. Smyslov, 1936). V. Smyslov was in 1936 12 jaar en zou later wereldkampioen worden. Hij heeft ook op hoge leeftijd nog mooie eindspelstudies gemaakt.

Wit maakt remise. (E. Dubrescu, 1982)

Plaats een reactie (ja, graag!)