Herman van Halderen na drie ronden op kop

De derde ronde begon verrassend. Verheugend was dat we weer nieuwe mensen konden begroeten. Demi, die vorige keer het rapidtoernooi had gewonnen, Jasper Valstar en Felix Schulken. Jonathan won vlot van Demi en bekroonde zijn aanval met stikmat! Ook Herman won vlot van Paul en staat nu aan kop van de competitie. Tjeerd viel met zwart de gezonde stelling van Guido aan, maar zijn aanval liep stuk.
Op papier was ik favoriet tegen Willem, maar op het bord ging het anders. In een partij met wisselende kansen won Willem door met zijn loper een pion te slaan die indirect gedekt stond via een röntgenaanval. Ik probeerde nog een kwaliteitsoffer, maar Willem weerlegde dit met koelbloedig spel.
Toch mooi dat we weer echt kunnen schaken!

wedstrijdleider

De indeling is een hele puzzel.

door Willem

Wedstrijdleider zijn is geen sinecure. Als de indeling klaar is, komen er nog onaangekondigde spelers en niet alle aangemelde spelers komen opdagen. De spelers die plots zonder tegenstander zitten, kunnen niet zomaar tegen elkaar worden ingedeeld. Speelsterkte, de positie op de ranglijst en reeds eerdere ontmoetingen tellen allemaal mee. Een herindeling is onvermijdelijk. En dat zonder de computer, maar met de hand. Als dat allemaal achter de rug is, moet je zelf nog spelen. U begrijpt wel dat je als wedstrijdleider dan niet in optimale conditie aan je eigen partij kan beginnen. Ik weet niet in hoeverre dat parten speelde maar na 23.Tac1 stond het zo in de partij tussen de wedstrijdleider (wit) en de materiaalcommissaris (zwart).

Wedstrijdleider – Materiaalcommissaris

Als commissaris van het materiaal sla je een pion aangeboden pion niet af. Zwart won een pion met 23…Txc1 24.Txc1 Lxb4, want na 25.Lxb4 Tf4 wint zwart de loper terug. Wit koos voor een alles-of-niets voortzetting en na de nodige verwikkelingen trok zwart aan het langste eind.

Plaats een reactie (ja, graag!)