Eerste nederlaag Philidor sinds een jaar: 5,5-2,5 tegen Caïssa Eenhoorn

Door Michiel Vergeer

Zaterdag 7 oktober stond voor Philidor 1 de zware uitwedstrijd tegen Caïssa Eenhoorn op het programma. Op ELO-papier de sterkste tegenstander in klasse 2 B, vorig seizoen met 15 uit 9 net niet gepromoveerd. Vooraf waren er logistieke problemen. De wedstrijd was verplaatst van een buitenwijk naar de monumentale binnenstad van Hoorn. Naar een voor de gelegenheid ontruimd restaurant in een straat met twee schuilkerken waarvan er een nu dienst doet als Action. Het was niet ver van het station maar reizen per trein was niet mogelijk door werkzaamheden. Met onze auto’s moesten we rekening houden met een gesloten Coentunnel en A4. Een streek van Jan Pieterzoon Coen? Van deze geduchte krijger staat een standbeeld in Hoorn. Gelukkig waren we allemaal op tijd. In zijn welkomstwoord memoreerde de voorzitter dat onze Léonore Braggaar en hun kopman Daan Zult de voorafgaande zaterdag nog samen de kleuren van het Centraal Bureau voor de Statistiek verdedigden bij het bedrijvenschaak. En met succes. De wedstrijd werd op liveborden gespeeld. Voor zover mij bekend de eerste keer voor Philidor.

Na anderhalf uur spelen met vele interessante en open stellingen was het duidelijk dat het geen saaie wedstrijd zou worden. De eerste tekening in de strijd zag ik aan bord 2 waar Thijs met een zwart paard op g3 in de stelling van zijn tegenstandster wist binnen te dringen met aanval op de toren. Herman en Jan Aart zag ik met zwart een licht stuk op d4 posteren. Beiden met een achtergebleven pion op b7. Guido had in een symmetrische stelling lichte druk op a6, Nico een pionnenmeerderheid op de damevleugel, de tegenstander op de koningsvleugel. Een half uurtje later stond Thijs de kwaliteit voor, bij Guido na veel afruil evenwicht. Jan Aart onder druk op b7, Herman een open koningsvleugel door een opgemarcheerde g-pion. Arres heeft een pion plus met wel dreigingen van wit. Léonore zoekt aanval op de koningsvleugel, maar wel is de open a-lijn voor de zwarte toren. Stef heeft lang gerokeerd, evenwicht met d5 als cruciaal veld. Bij mijn volgende rondje zag ik nog steeds de brede remisemarge bij Guido in het eindspel met alleen nog lichte stukken en pionnen. Even later besloten de spelers tot remise aan bord 1. De stelling van Arres met een pluspion lijkt mij nog steeds te prefereren. Jan Aart krijgt door ruil een pion op d4 die dreigt te worden omsingeld. Thijs voegt nog een pion toe aan de kwaliteit met aanhoudende aanval op de loslopende koning. De winst aan bord 2 liet niet lang meer op zich wachten (0,5-1,5). Bij Herman vlam in de pan. Hij valt aan in het centrum, wint een pion maar zijn koningsstelling blijft tochtig. Hij heeft twee paarden tegen twee lopers in een open stelling. Het zag er rond vier uur goed voor ons uit.

Toen werd het combinatietijd. Léonore valt met matdreigingen aan op de koningsvleugel maar raakt de pion op e4 kwijt. Slaat de aanval door? Arres verliest twee lichte stukken voor de toren. Beiden dreigen mat te geven maar Arres wikkelt af naar winst. De voorsprong is uitgebreid tot 0,5-2,5! Even genieten maar dan keren de kansen vóór de tijdcontrole.

Stef laat de opmars d6-d5 toe, Jan Aart verlies de pion op b7 tegen een vrije a-pion voor hem. Nico wordt in de verdediging gedrongen en verliest pion f2. Léonore’s aanval slaat niet door. Zij offert de dame voor twee torens en heeft minder pionnen in een open stelling. De toren van Herman heeft last van het loperpaar. Nog voor de tijdcontrole moet Stef opgeven tegen doorgebroken pionnen. Jan Aart komt net een tempo tekort tegen de doorgebroken pion. Herman verliest de kwaliteit. 2,5-2,5 bij de tijdcontrole en drie slecht staande eindspelen. Nico wordt weggedrukt. Bij Herman worden de dames geruild waarna het toren-paard eindspel snel verliest. Léonore vecht nog lang door maar de zwarte dame kan de losse pionnen in de open stelling voldoende ondersteunen naar de overkant. Een 5,5-2,5 nederlaag tegen een sterk team. De eerste nederlaag na de nederlaag vorig seizoen in de tweede ronde. Daarna alleen overwinningen en gelijke spelen.

Geef een reactie