Eerste klap is een daalder waard

      Geen reacties op Eerste klap is een daalder waard

Door Michiel Vergeer

Afgelopen zaterdag 21 september startte de nieuwe KNSB competitie. Philidor 1 moest het opnemen tegen promovendus Rokado uit Nieuw-Beijerland. Voor ons een onbekende.

rokado

Drie schaaksupporters in één beeld gevangen. In het midden een Rokado-fan, geflankeerd door twee der onzen.

Nieuw is ook dat de KNSB competitie met ingang van dit seizoen volgens het Fischertempo wordt gespeeld. Het instellen van de klok (optie 25) kostte meer tijd dan voorheen, maar ging goed onder leiding van wedstrijdleider Paul Oudshoorn. Er moet iets sneller gespeeld worden: de 40 zetten moeten na 110 minuten in plaats van na 2 uur zijn gedaan. Doordat er steeds 30 seconden per zet bijkomen waren er geen dramatische uitvluggertjes. De wedstrijd werd begeleid door veel muziek op het plein voor het Denksportcentrum! Het was feest was vanwege Burendag dat juist bedoeld is om vriendelijker met elkaar om te gaan! Ik heb nog even gezocht naar de rijdende rechter als bemiddelaar maar die kon ik niet vinden. De verliezers hadden meer last van de herrie dan de winnaars zullen we maar zeggen.

Aan alle 8 borden werd verwoed gestreden. De eerste 2 uur zag ik geen verschil. Pas tegen half vier kwam er tekening in de strijd. En voor ons gunstig. Guido Bakker had in de opening een kwaliteit veroverd maar zijn witte dame stond op a8 ogenschijnlijk gevaarlijk. De dame was goed op haar
hoede en wist pardoes een stuk weg te kapen. Vrijwel op hetzelfde moment kwam debutant Alexander Polak beslissend in het voordeel. Met een pionopmars in het centrum kreeg hij ruimte voor de aanval en wist met een tussenzet een paard te winnen. Zijn tegenstander, de ingevallen teamleider, spartelde nog een tijdje tegen maar even later stond het toch 2-0. Een geslaagd debuut! Aan twee borden boden de onzen toen remise aan in gelijke stelling maar na beraad speelden de Rokado-spelers door. Aan bord 7 had Arres Oudshoorn een pionoffer op zet 3 afgeslagen. Hij kreeg een flinke koningsaanval over zich heen met een open h-lijn. De witte aanval sloeg door (2-1).  Aan bord 1 leek Nico onder druk te staan maar hij ving de aanval bekwaam op en verruïneerde de pionnenstructuur van zijn tegenstander. Hij won toen snel. De tegenstander van Thijs had remise afgeslagen en ging fel in de aanval met beiden een dame, toren en een gelijk aantal pionnen. Zijn aanval over de enige open lijn zag er zeer gevaarlijk uit maar Thijs won in de tegenaanval bij de tijdcontrole.

Met de tussenstand van 4-1 kon ons de overwinning niet meer ontgaan omdat Stef en Léonore materiaal voorstonden. Stef had al voor de dertigste zet een pion gewonnen en leek het eindspel snel te kunnen uitschuiven. Er ontstond een loper-paard eindspel met pluspion maar dat was wel een h-pion met een loper van de verkeerde kleur. Het leek toch remise te worden maar met een leuke combinatie wist hij het volle punt binnen te halen. Herman had in het middenspel goed gestaan maar bij de tijdcontrole was de stand materieel gelijk maar stond met name de witte toren beter. De druk bleef en uiteindelijk werd de druk te groot. Léonore had in de opening een kromme pion meer gekregen in ruil voor een flinke aanval van haar tegenstander. In de tijdnoodfase toonde zij zich slagvaardiger. Met een paard meer en een pion minder moest zij nog heel wat zetten doen voor de winst.

De dertig seconden per zet toegevoegd waren nuttig en rustgevend voor de teamleider. Een flink uitgevallen 6-2 overwinning. De eerste klap is een daalder waard.

Geef een reactie