Eerste kampioensklok is binnen

      6 Reacties op Eerste kampioensklok is binnen

Philidor 6 is onverwacht kampioen geworden door 2-4 winst op Reynaerde 3

Afgelopen maandag 26 februari vertrokken de zes vaste spelers van Philidor 6 licht opgewonden om 19.00 vanaf het Denksportcentrum naar Koudekerk om de laatste externe wedstrijd van het seizoen te verspelen. Licht opgewonden? Jazeker, de vrijdag hiervoor had de gedoodverfde kampioen Bodegraven 2 zijn laatste wedstrijd onverwacht verloren (De jeugd van Voorschoten wordt met de dag sterker…). Winst zou ons daarom alsnog kampioen maken!

Met een gezonde spanning in de ledematen werden de klokken om 20.00 uur ingedrukt.  Wim was als eerste klaar nadat zijn tegenstander zijn dame verloor na een dodelijk aftrekschaak. Even later kon ook Peter een 1 achter zijn naam invullen op het scoreformulier. Peter over zijn eigen partij: “De hele partij, tot één zet voor het einde, was de stelling volkomen in balans. Zelfs Fritz, mijn trouwe elektronische beoordelaar, kwam niet verder dan ‘n minimaal plusje voor beide spelers. Een statische pionnenformatie waarmee niks te beginnen viel. Van lieverlee begon ik met dame en paard wat te rommelen op de koningsvleugel. Overigens zonder dat mijn tegenstander daardoor in problemen kwam. In een dergelijke dooie stand liet hij, van alle goeie geesten verlaten, een familieschaakje op e2 toe waarbij ik zijn dame won. Verder een partij om snel te vergeten.”. Met een dergelijke snelle 0-2 voorsprong dacht ik dat het kampioenschap al in ons bezit was. Echter, in eerste instantie liep het anders.

Jan stond op bord 6 al vanaf de opening een stuk en enkele pionnen voor op zijn tegenstander. “Appeltje, eitje die hebben we ook in onze zak” zou je denken. Maar Jan kreeg nog een hevige koningsaanval over zich heen met een toren en een dame. En jawel, soms gebeuren de meest onwaarschijnlijke zaken in het schaakspel: de mataanval zette door en opeens stond het 1-2. Even later liet ook Piet het afweten: Zijn tegenstander dwong tot een afruil waarna hij nog twee losse pionnen over hield die vrij naar de overkant konden doorlopen: 2-2.

Op dit moment waren alleen teamleider Henk en Hans nog aan het spelen. Henk had ruimtelijk overwicht: zijn witte pionnenformatie was verder opgerukt dan die van zijn tegenstander. De winst leek echter toch niet 1 2 3 voor het oprapen. Desalniettemin bleek Henk voldoende zelfvertrouwen te hebben om na aanvallend torenspel even later zijn tegenstander tot opgave te dwingen! Nu was een remise van Hans voldoende om ons als team de winst en daarmee ook het kampioenschap te doen bezorgen. Het was de overige spelers niet duidelijk of Hans zich dit realiseerde, want hij speelde ijzingwekkend kalm verder. En terecht, want ook zijn tegenstander gaf even later op. “Met zo’n stelling laat ik me niet een remise aansmeren” was na afloop zijn commentaar. Andere spelers reageerden daarop door te zeggen dat zelfs met een dame meer je in een dergelijke situatie een remise zou moeten aanbieden. Daarover waren de meningen dus verdeeld.

Wat echter dit hele seizoen onverdeeld was, was de ‘teamspirit’. Alle zes de spelers hebben al hun wedstrijden verspeeld. Ziek of gezond, druk of niet druk. Het teambelang ging boven alles, reservespelers waren er immers niet. Prachtig om te zien dat die mentaliteit uiteindelijk bepalend zou zijn voor het behaalde kampioenschap. Ook al bestaat het team volgend jaar misschien niet meer, de ongekende saamhorigheid ervan zal ik niet licht vergeten.

6 gedachten over “Eerste kampioensklok is binnen

 1. Anoniem

  Geweldig gedaan. Complimenten van een trotse voorzitter, die natuurlijk ook blij is met een extra schaakklok!

 2. Jan Aart

  Een hele mooie prestatie, mannen! En inderdaad uniek dat jullie steeds compleet konden aantreden. Is de derde klasse nog steeds met zestallen, of hebben jullie uitbreiding nodig?

   1. Jan Aart

    Het plan is om volgend jaar in de LeiSB mee te gaan spelen, dus bij een goed bod zal ik P6 in de overwegingen meenemen!

Geef een reactie