Een zwarte zaterdag…

      Geen reacties op Een zwarte zaterdag…

Zaterdag 24 november werd de vierde ronde in de KNSB-competitie verspeeld. Voor onze club betekende dit twee thuiswedstrijden.

Philidor 1 mocht de degens kruisen met Spijkenisse 2. Hoewel voorafgaand de favoriet, mochten we toch gewaarschuwd zijn door de zware nederlaag van verleden jaar tegen dezelfde club, hoewel die weliswaar tegen hun eerste team was en zich een klasse hoger afspeelde (17 september 2011: Spijkenisse 1 -Philidor 1 7-1). Maar wederom verliep de wedstrijd op een voor ons ongunstige manier. Bij een einduitslag van 3,5-4,5 wisten alleen Nico en Guido te winnen. De laatste had daarbij ongeveer een uur lang voor de opgave van zijn tegenstander twee pionnen meer in een verder tamelijk leeg eindspel. Dit deed uw verslaggever hem de vraag stellen waarom zijn tegenstander zo lang treuzelde met opgeven, waarop Guido verrassend antwoordde dat hij vond dat zijn tegenstander juist te snel had opgegeven! Het betrof namelijk een eindspel met lopers van ongelijke kleur. Volgens Guido’s tegenstander was de stelling op het moment van opgave echter eenvoudig te winnen en kon Guido vanaf dat moment feitelijk nog maar weinig fout doen.

Philidor 2 trad aan tegen Boven IJ uit Amsterdam-noord. Door miscommunicatie verschenen de Amsterdammers slechts met 7 spelers aan de borden. Uiteindelijk wist alleen Ton Kohlbeck te winnen (die daarmee overigens een 100% score voortzet!) en werd er door Wadim nog een remise binnengehaald. Alle overigen verloren. Zelfs sterspeelster Leonore (onvoorzichtig uitgedrukt: normaal gesproken toch een zekere 1…) verloor met zwart in een partij met de zeer rustige Italiaanse opening. Haar tegenstander kende deze opening enkele zetten dieper dan zij deed en buitte het aldus verkregen voordeel vervolgens op een minder rustige manier optimaal uit. 2,5-5,5 was dus het eindresultaat. Wellicht dat hekkesluiter Moerkapelle op zaterdag 15 december ons hoop kan bieden op een beter resultaat!

“Een zwarte zaterdag”, verzuchtte de wedstrijdleider aan het eind van de middag. Het was zijn eerste uitspraak die van enige betrokkenheid bij de club getuigde, want voor die tijd was hij één en al objectiviteit (zoals het hoort natuurlijk). Weliswaar met enig gevoel voor drama vat het correct de gevoelens van de aanwezige clubleden samen…

Geef een reactie