De Heeren van Oegstgeest

Oegstgeest, wie zou er niet willen wonen? Het voormalige bollendorp is inmiddels een bastion van degelijkheid en fatsoen, opgestoten in de vaart der volkeren en steevast in de bovenste regionen te vinden in de top 10 van beste gemeenten om in te wonen. Bijna hadden wij zelf ook in Oegstgeest gewoond, ware het niet dat de Rijnsburgerweg door middel van een tweetal annexaties in het verleden bij Leiden is getrokken. Het was in Leiden opgevallen dat veelal gegoede burgerij hun heil buiten de traditionele stadsgrenzen zochten en één jaar na de oprichting van Philidor was Oegstgeest een flink stuk van haar grond kwijt en kon Leiden een begin maken met de aanleg van de Raadsherenbuurt en de Vogelwijk om de Leidse middenklasse voor de stad te behouden.

De Rijnsburgerweg zelf is veel ouder en voor de liefhebber is veel moois te vinden op www.rijnsburgerweg.nl. Wist u, bijvoorbeeld, dat Willem Einthoven op nummer 23 heeft gewoond? Deze straatgenoot was al op zijn 25ste hoogleraar fysiologie, uitvinder van het elektrocardiogram en Nobelprijswinnaar in 1924. Daarmee had Leiden toch mooi Oegstgeest via de eerste annexatie (één jaar na de oprichting van die andere Leidse schaakvereniging) het nakijken gegeven. Oegstgeest moest het in het vervolg met hoogleraren van een ander kaliber doen.

Terug naar Oegstgeest. Want als je in het Boerhaavedistrict resideert, dan wip je natuurlijk zo nu en dan de grens over. Dat kan voor een simpel boodschapje, of bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper. Een prachtig voorbeeld van die laatste is mijn vaste adres www.heerenvanoegstgeest.nl die aan de Deutzstraat 4 is gevestigd. Interessant, maar wat moet ik met deze informatie, zie ik u denken. Nu, in die Deutzstraat heeft eigenlijk de verreweg bekendste inwoner van Oegstgeest zijn gehele jeugd doorgebracht. Dan gaat het natuurlijk om Jan Wolkers, die op nummer 7 woonde. Wolkers is uiteraard één van de grootste schrijvers die Nederland heeft gekend en werd gerekend tot de grote vier. Om de één of andere reden dan weer niet tot de grote drie. Blijkbaar kun je ook als Oegstgeest niet alles hebben. Of Jan Wolkers ook echt een Heer van Oegstgeest was, dat laat ik graag aan de lezer over.

Snel door naar de wedstrijd van maandag 9 mei. Philidor A speelde tegen Oegstgeest A en bij binnenkomst bleek dat de laatste duidelijk plannen had voor deze wedstrijd. Tot dan toe stond Oegstgeest enigszins troosteloos onderaan in de Hoofdklasse. Niet zo vreemd, want in de startopstelling tikte het elo-gemiddelde ‘slechts’ 1786. Meer dan vreemd was het dan ook om twee spelers van Oegstgeest 1 binnen te zien staan, die niet echt als verzwakking golden. Er bleken twee invallers nodig te zijn, en die hadden ze gevonden: één met 2200 en één met 2100. Dat dit niet geheel in lijn is met het binnen de Leidse Schaakbond geldende Heerenakkoord (zie het Gentlemen’s agreement (leisb.nl)) werd niet direct herkent….

Daar zitten we dan op maandagavond, tegenover de Heeren van Oegstgeest. De gentleman van vroeger bestaat niet meer. De bekendste inwoner van Oegstgeest was misschien meer een straatvechter, maar had nog wel een moreel kompas. Iets waarin deze tijd nog wel zo’n behoefte aan is. Vergelijk dat eens met een andere bekende Oegstgeestenaar. Eentje die net zo goed zichzelf hoogleraar mocht noemen als mijn beroemde straatgenoot Willem Einthoven uit Leiden; Diederik Stapel uit Oegstgeest.

Laten we het erop houden dat de goeden wonnen: Willem Einthoven 5,5 – Diederik Stapel 2,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *