Arres Oudshoorn clubkampioen

      Geen reacties op Arres Oudshoorn clubkampioen

Het clubkampioenschap is een prooi geworden voor Arres Oudshoorn. In de noodzakelijk geworden rapidvierkamp bleek hij de sterkste.

Het clubkampioenschap 2014 volgens de gewijzigde opzet had de nodige voeten in de aarde.  De nummers één en twee van de eerste en tweede seizoenshelft speelden eerst in een vierkamp tegen elkaar. Hier hadden Van der Zon, Van Briemen, Van Halderen en Oudshoorn zich voor geplaatst. De vierkamp met regulier speeltempo kende een wisselend verloop waarin verschillende spelers de beslissing niet konden forceren. Zelfs een laatste nog niet gespeelde partij werd elders ingehaald, maar mocht niet baten. Opvallend genoeg eindigden de spelers allen verrassend op anderhalf punt. Het onderling geeft dan ook geen doorslag. Absoluut geen remisepartijen overigens.

In het verleden bleek dat een reglement in alle omstandigheden rondom gelijk eindigen moet voorzien. Wat doe je als SB/weerstand/progressieve scores en onderling resultaat niks opleveren en zowel de rapid- als de snelschaakbarrage gelijk eindigen? Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is weleens voorgekomen op de club. Sindsdien staat er in het reglement dat de wedstrijd dan beslist, want iedere speler kiest natuurlijk juist die puntentelling die voor hemzelf het gunstigst is. Een vierkamp met versneld tempo was de eerste methode om een kampioen aan te wijzen. Vanwege een stage in Zuid-Afrika moest de rapidvierkamp zo snel mogelijk worden afgewerkt, dus was druk zomers emailverkeer over plaats, gelegenheid en voorwaarden het gevolg. Uiteindelijk bleek de eerste clubavond de enige optie. Veel publiek was er daarom niet op de been om dit tafereel te aanschouwen. De wel aanwezige clubgenoten hielden liever op in het rokershol, of was dit om de vierkampers niet te storen?  Nadat er overeenstemming was bereikt over het speeltempo was bereikt,  en de wedstrijdleider een discussie over de kleurverdeling had beslecht, kon de rapidvierkamp van start gaan. Oudshoorn won zijn partijen in de twee ronden. Hij kon na de derde ronde hoogstens nog geëvenaard worden in puntenaantal, maar dan zou het onderling resultaat steeds in zijn voordeel zijn. De spelers besloten daarop dat de avond voort te zetten aan de bar. Het nieuwe reglement heeft meteen een uitgebreide praktische test ondergaan.

Felicitaties aan de winnaar, die al eens eerder kampioen was. Ook dat was meen ik na een barrage die tot en met armageddonpartijen (wit meer bedenktijd, maar zwart wint bij remise) werd uitgevochten. Proficiat.

Geef een reactie